Amsterdam, Nederländerna

Den första morgonen på årets påskresa till Amsterdam i Nederländerna är kall och regnig. Amsterdam visar sig inte direkt från sin bästa sida, men regn och rusk övergår så småningom i sol och lata timmar vid kanalerna. Släng in lite vin och ost på detta och det blir en alldeles sjutusan till weekend. Vill man se tulpaner åker man med fördel hit i april-maj.
 
 

Vi landar på Schiphols flygplats vid halv nio på kvällen. Direkttåget till Amsterdam C kostar €4 och tar 15 minuter. Biljetten finns att köpa i en automat på flygplatsen. Vårt hotell Hotel De Gerstekorrel, ligger i början av Red Light District, ca. 10 minuters gångväg från centralen. Vårt rum i hotellets annex är litet, ligger mot en bakgård och stinker av rök och parfym. I korridoren luktar det dessutom av marijuana, men hey, vi är i Amsterdam… Sover som kungar gör vi dock då sängarna är bland de bekvämaste vi sovit i. I Amsterdam betalar man en turistskatt som uppgår till max 5% av boendekostnaden per person och natt. Vi får betala €34. Läs gärna min recension av hotellet på Tripadvisor.
 
 

På promenad i Jordaan

Den reseguide vi har med oss på resan, Marco Polos reseguide,  har förslag på några olika stadsvandringar. Vi tar den runt Jordaan och Westelijke Eilanden.

 
 
Begijnhof

Promenaden, som tar runt fyra timmar i sakta mak, börjar i Begijnhof. På denna innergård finns ett kapell och en kyrka bland bostadshusen som primärt bebos av kvinnor. Ordet Begijnhof kommer från den grupp av kvinnor som på 1150-talet såg som sin uppgift att serva Gud utan att dra sig undan världen och leva i kloster. De kom att kallas beguiner och bodde tillsammans i dessa hus runt denna innergård. 1971 dog den sista systern, men traditionen att bara ha kvinnliga hyresgäster lever vidare.

 
 
 

Begijnhof är en väl gömd liten oas bakom en oansenlig träport i stadsdelen Burgwallen Nieuwe Zijde, alltså i den sydvästra delen av det som också kallas Gamla Stan. Ingången hittas på norra delen av Spui-torget.

På promenad i Jordaan

Jordaanvandringen tar oss in på många fler innergårdar, över de tre huvudkanalerna Herengracht, Kaisergracht och Prinzengracht, förbi Anne Franks hus, där kön ringlar flera kvarter lång och förbi Westerkerk.

Brouwersgracht

Längs med Brouwersgracht, som i norr korsar de tre huvudkanalerna, ligger rader av husbåtar och här ser Amsterdam ut precis så som vi hade förväntat oss. Det finns ca. 2500 husbåtar på Amsterdams kanaler och många hyrs ut till turister.

Folkliv på Haarlemmerstraat i Jordaan

Vi äter lunch på Haarlemmerstraat och tittar på folk och vardagsliv. Här finns hippa affärer och boutiquer för shoppingsugna, ostaffärer för ostsugna och caféer, restauranger och pubar för fika-, mat- och ölsugna. Här blir Amsterdam en levande stad i vårsolen.

Vackra gamla lagerbyggnader på Prinseneiland
 

Drieharingenbrug över till Realeneiland
Köpmannabostäder på Realeneiland

Promenaden tar oss sedan till andra sidan järnvägen till de tre öarna Prinseneiland, Realeneiland och Bickerseiland. Här finns gamla lagerbyggnader som byggts om till bostadshus, vita hängbroar i trä, smala köpmannabostäder och ett hamnområde som transformerats till ett toppmodernt bostadsområde. Öarna har gått från att på 60-talet vara stadens mesta slumområde till att idag vara bland de dyraste områdena i hela Amsterdam.

City Centre

Vy över Amsterdam från taket på Nemo
Fångad av en stormvind på taket på Nemo

En hejdundrande utsikt över staden får man från taket på Nemo Science Centre, ett vetenskapens och tekniken hus för alla åldrar som till arkitekturen påminner om en koppargrön finlandsfärja. Ni kan inte missa denna byggnad om ni så blundar!

EYE Filminstitut

Satdsdelen Overhoeks ligger på andra sidan sjön IJ och mittemot Centralstationen. Här ligger bl.a det rymdskeppsliknande EYE Filminstitut samt bensinjätten Shell’s Overhoeks Tower, numera kallad A’DAM, en förkortning av Amsterdam, som 2016 kommer nyinvigas med/som kontorskomplex, musikpalats, hotell, roterande restaurang, bar, nattklubb – ja, you name it.

Bloemenmarkt

Bloemenmarkt är världens enda flytande blomstermarknad och ligger i södra delen av Amsterdams centrum vid kanalen Singel mellan Muntplein och Koningsplein. Här köper vi blå och orange tulpanlökar som planteras i Bollnäs på kolonilotten, men som inte lyckas blomma detta år. Hoppas på bättre blomning nästa vår!

Red Light District

Red Light District
Red Light District
Amsterdam må vara mest känt för dess ”nöjeskvarter” Red Light District, men jag fann inget som helst nöje att gå runt här bland massturismen och trängas för att se lättklädda damer i skyltfönster. Det känns sjaskigt och ovärdigt ett modernt samhälle. Att föräldrar dessutom tar med sina barn hit är för mig helt obegripligt. Amsterdam är ingen plats för barn med sina mängder av coffee shops och den sötsliskiga marijuanadoft som sprider sig överallt. Det verkar finnas fler coffee shops än vanliga pubar i Amsterdam. Red Light District hade jag gärna kunnat vara utan, det drog ner betyget på Amsterdam rejält. Det är så synd att detta område ska vara placerat i stadens äldsta stadskärna De Wallen som annars är väldigt vackert och intressant att uptäcka. Rekommenderar att besöka Gamla Stan på dagtid om ni vill undvika skränande svensexor och sunkig sexhandel!

 

Keukenhof

Tulpanexpressen till Keukenhof

Som den pensionär jag tydligen är (!), så föredrar jag tulpaner framför prostitution… och tar bussen till Keukenhof. Namnet kan föra tankarna till annat än tulpaner…, men detta är en enorm blomsterpark som har öppet på våren från slutet av mars till mitten på maj. Sju miljoner tulpaner, hyacinter och liljor blommar på 32 hektar i regnbågens alla färger. Vi köper en paketresa hit från Tours & Tickets – en av alla återförsäljare av utflykter som finns överallt i Amsterdam. Bussresan tar en timme enkel väg och sedan har vi tre timmar på oss att strosa omkring i trädgården. Hela kalaset går på €45 pp och det är det värt! Bilderna nedan får tala för sig själva.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner!
Keukenhof
’Tangerine Beauty’
Keukenhof
Tulpanfält i full blom

 

Louis Bar

Favoritpuben Louis Bar
Litet, trång och mysigt

På Damstraat 4, ett stenkast från vårt hotell, ligger puben Louis Bar, Amsterdams minsta pub. Här blir vi ”stammisar” vid fönsterbordet och tar en öl och tittar på människor som strömmar förbi på gatan utanför. Till ölen beställer man med fördel in en liten tallrik med bitterballen, små friterade bollar med en mjuk köttfyllning som inte alls smakar kött utan mer som en svampstuvning. Kanske var det vegetariska bitterballen vi fick?

För övrigt tycker vi att det är lite svårt att hitta ställen som serverar frukost. Amsterdamborna har ingen tradition av att äta frukost ute och det är svårt att  överhuvudtaget få frukost före kl. 10. Sedan är man ju som svensk och stockholmare van vid att det finns en Seven Eleven i varje kvarter. Här får man leta länge efter en affär och kiosker lyser med sin frånvaro. Ost-, kött- och brödbutiker finns det däremot gott om.

Kanalbåtstur

 
 
Kanalbåtstur

Dagen vi tar en kanalbåtstur visar sig bli en otroligt vacker dag, klarblå himmel och strålande solsken. Vi köper båtturen på turistbyrån mittemot Centralstationen. Turen vi väljer tar en timme, trafikeras av

Gray Line och kostar €15 pp. Båten avgår från Damrak Pier 5 var tjugonde minut. Vi står i kö i femtio stekande minuter och trängs med människor som inte tycks veta vad en kö är. Personer som kommer dit långt senare än oss får gå ombord och åka före oss. Undrar varför det alltid är så? Är det för att vi är mesiga svenskar som är vana vid att snällt vänta tills det blir vår tur? Nej, det är för att vi är uppfostrade i den, tydligt korkade, andan att man tränger sig inte före. Fast efter alla år av resande har vi faktiskt blivit ganska duktiga på att på något sätt komma först i kön… dock inte just idag. Men, men vi sitter ju inte i kanal…, öh jag menar sjön.

Nemo till höger i bakgrunden. Zuiderkerk till vänster.

Kanalbåtstur i alla ära, men det var dock inte riktigt värt pengarna och all väntan och all irritation över ohyfsade människor som tränger sig före i kön. Man ser Amsterdam mycket bättre på gående fot. Från båten ser man liksom allt lite snett underifrån och man har svårt att orientera sig. Audioguiden på engelska hänger heller inte riktigt med eller om det är vår kapten som åker antingen för fort eller för sakta. Hälften av tiden förstår man inte alls vilket hus eller byggnad som beskrivs i våra öron och det är ju väldigt frustrerande.

St. Anthony’s Lock. Slussvaktens hus byggdes 1695.

Mitt emot slussvaktens hus, som numera inhyser ett café, vid St. Anthony’s Lock ligger Rembrandt House Museum. Här bodde den berömde konstnären i tjugo år innan han gick i konkurs.

Bloemenmarkt sett från vattnet

Kanalliv

 
 
Turist javisst!
 

Det bästa sättet att se en stad är att sakta strosa runt med karta och en guidebok. Det är lätt att hamna på samma gator om och om igen, Amsterdams kärna är inte så stor och man kan relativt enkelt orientera sig med hjälp av kanalerna.

Stilig gammal träbåt
Söndagsnöje
Finsöndag, finväder och finvin
(Skrev vinfin först, men det tyckte jag inte riktigt stämde med bilden…)

Vi köper en flaska Prosecco, en god ost och läskande melon och sätter oss på en bänk vid en kanal. Detta blir helgens höjdpunkt, ett par timmar i solen med söndagsflanerande holländare runtom oss på gator och kanaler.

Hejdå Amsterdam!

 

Please follow and like us:
error
fb-share-icon