Bosnien-Hercegovina

 
Den första morgonen på vår tre veckor långa roadtrip i Balkan vaknar vi upp i Sarajevo i Bosnien-Hercegovina. Det är som att kliva tillbaks några århundraden. Den ständiga närvaron av Jugoslavienkriget påminner oss dock om vår ibland fasansfulla samtid.

 
Stari Grad
Folkliv i Gamla Stan
Vi bor bara en natt i Sarajevo, på det mysiga Hotel Lula (recension här)som ligger i den gamla stadskärnan där de unga sitter på café och röker vattenpipa och dricker thé. Det råder en avslappnad stämning här och när vi strosar omkring i gränderna känns det lite som om vi kliver rakt in i Tusen och en Natt och att vi snart kommer att hitta Aladdins berömda lampa!
 
Latinska bron

Inom kort påminner staden oss dock om dess blodiga krigshistoria. Vi börjar vid den Latinska Bron över floden Miljacka där skotten i Sarajevo, mordet på kronprinsen Franz Ferdinand av Österrike, kom att utlösa det första världskriget.

Kulhål i mur

Vi letar oss ut ur Gamla Stan och hittar byggnader och hus ärrade av belägringen av Sarajevo, den längsta belägringen i modern historia, då 20 000 människor dog mellan 1992 och 1996.

 
Martyrs Memorial Cemetery Kovaci

På en av kullarna som omger staden ligger begravningsplatsen Martyrs Memorial Cemetery Kovaci där rad efter rad med vita stenar minner om detta fruktansvärda som i det närmaste halverade stadens dåvarande befolkning.

Vy över Sarajevo från Yellow Bastion

Ovanför kyrkogården ligger Yellow Bastion, en del av en gammal stadsmur från 1700-talet. Därifrån får vi en makalös utsikt och inser att staden ligger som i en sänka med berg runtomkring där det borde ha varit lätt att förskansa sig och angripa staden.

 
Bosniskt kaffe

Backpacker

Vår matupplevelse i Sarajevo är inget att skriva hem om. Det mesta är smaklöst och trist. Cevapcicin är godare hemma i Sverige, men allt är förstås mycket billigare och vi får betala 15 kr för en stor öl. På hotellet får vi smaka bosnisk kaffe som är så sött att skeden nästan står av sig själv. Och till det lite extra sötma i form av en turkish delight. Sockerchock deluxe!

Roadtrip

Nästa morgon tar vi spårvagnen från fontäntorget Sebilj Fountain aka Pigeon Square och fyra stationer bort till Sixts kontor där vår hyrbil väntar på oss. Vi hämtar ut vår svarta Polo och styr kosan mot Mostar.

Mostar ligger 11 mil från Sarajevo och vägen är bra och vyerna makalösa. Det tar 3,5 timme att köra inklusive ett kaffestopp efter halva vägen.
 
Utsikt från hotellets terrass

Hotell Kriva Cuprija 2 är ett jättetrevligt hotell med utmärkt läge och fin utsikt från terrassen. Vi får välkomstdrink och frukt och letar oss sedan ner mot stadens centrum för att äta lunch.

Stari Most

Den berömda bron Stari Most är Mostars mesta sevärdhet. Den ursprungliga bron är från 1500-talet, men den sprängdes 1993 av kroatiska styrkor under Bosnienkriget. Bron rekonstruerades 2004 och vi ser en kort film och fotoutställning om dess historia i ett litet museum i anslutning till bron.Unga män står redo att dyka ner i det iskalla vattnet för några euro och vi ser ett par våghalsiga killar kasta sig från bron.

Hercegovisk husmanskost

Vi äter en traditionell lunch på den charmiga restaurangen Sadrvan i närheten av bron. Stabbig mat i form av bröd, vinbladsdolmar, potatis, gräddfil, ajvar relish, cevapcici, korv och lite annat smått och gott.

På andra sidan floden Neretva
Måhända inte på plåttak, men dock i hett fönster?
Mostar by night

Vi gillar Mostar skarpt. Det är en oerhört vacker stad och vi störs inte nämnvärt av alla turister, vi är ju trots allt själva turister, utan flyter med i lugnet som genomsyrar staden.

Mot Montenegro!
 Morgonen därpå är det dags att åka vidare. Nu bär det av mot Montenegro och Durmitor nationalpark. Läs fortsättningen här!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Bosnien-Hercegovina”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.