Kinesiska muren – Mutianyu

För att undvika den värsta turistanstormningen väljer vi att åka till en del av Kinesiska muren som ligger lite längre bort från Beijing: Mutianyu. Det ligger 73 km från Beijing och det tar två timmar att köra dit när det inte är några bilköer.

Vår guide köar för att köpa biljetter och efter det åker vi buss i fem minuter upp till linbaneområdet. Sedan kommer de sedvanliga souveniraffärerna som man alltid måste passera när man är på väg till en sevärdhet. Framme vid linbanan måste guiden köa igen för att köpa biljetter till linbanan! Effektivt så det förslår. Varför inte sälja liksom ett paket? Murentré och linbanebiljett i ett? Nåväl, vi köar sedan för att få visa våra biljetter innan vi till sist måste köa i 30 minuter till själva linbanan. Sammanlagt tar det väl en sisådär 1,5 timme att komma upp på muren från det att vi kliver ur bilen på parkeringsplatsen. Så avsätt ordentligt med tid när ni besöker den Kinesiska muren – Mutianyu!

Till slut får vi köa

Upp på muren åker man alltså linbana som inte alls går särskilt högt och varken tar lång tid (10 min) eller är läskig att åka även om man är höjdrädd. Ner åker man antingen linbana, rodelbana (toboggan) eller så går man ner. Ja, man kan gå upp också, men det är inget vi rekommenderar. Det är tillräckligt ansträngande att gå uppe på muren. Vill man ändå gå upp tar det ungefär en timme att gå de drygt 4000 trappstegen upp på muren.

Så här glada blir vi när vi besöker vårt fjärde av de sju nya underverken

Den här delen av muren är totalrenoverad och mycket lätt att gå. Det är många trappor både upp och ner, så visst bör man vara i hyfsad form för att promenera här. Dåliga knän rekommenderas icke!

Några km av murens 6 000 km

När man kommer upp på muren har man två håll att välja på. Till vänster går en vandringssträcka på 1,5 h och man går tillbaka samma väg och tar linbanan ner igen. Vi väljer att gå åt höger för att få en lite mer utmanande vandring och för att kunna promenera ner längre bort och slippa gå tillbaka igen.

Trappor större delen av vägen

Linbanan kommer upp vid vakttorn nr. 14 och vi går alltså höger till vakttorn 6 vilket tar ca 2 timmar, men då stannar vi ofta till för att fotografera eller bara njuta av utsikten.

Det blir lite trängsel vid de trånga vakttornsportarna

Denna del av muren är 2 250 meter lång och har 23 vakttorn med 100 meters intervall. Huvudsakligen byggd i granit är Mutianyu den bäst bevarade delen av den Kinesiska muren. Muren är här 7-8 meter hög och 4-5 meter bred.

Mutinanyu: bäst bevarad och välrestaurerad

Mutianyudelen av muren byggs under Qin-dynastin runt år 550-577 och är alltså över 1400 år gammal. Den är restaurerad, ombyggd och tillbyggd under hundratals år. 1986 restaurerades den till en replik av hur den såg ut år 1568 under Ming-dynastin.

Trots allt rätt lugnt och rogivande

Vi är här den 3:e maj, under en av de största helgerna i Kina, Labour Day (första maj/arbetarrörelsens dag). Och det märks eftersom det är flest kinesiska turister här. Ibland blir det lite rörigt och trångt på muren och vi får vänta länge på att folk ska skingras för att få det perfekta fotot. Hänsyn är tyvärr inget som visas här och ibland väntar vi förgäves. Men på det stora hela har vi nog ändå förväntat oss ännu mer människor och trängsel, så vi tar det hela med ro.

Mutianyu har ca 3 000 turister per dag med majoriteten utlänningar. Den populärare delen av muren, Badaling har ca 20 000 turister per dag varav ca 90% är kineser.

Vilopaus på Kinesiska muren

På en gräsbeklädd sluttning står att läsa: 忠于毛主席 ‘loyalty to Chairman Mao’. Mao skrev en gång: om du inte besöker the Great Wall är du ingen bra man. Så genom att besöka den Kinesiska muren anser sig en kines vara lojal mot Mao. Det är inte därför vi åker dit kan vara värt att påpeka.

忠于毛主席 — ‘loyalty to Chairman Mao’

Bäst tid att besöka muren är vår och höst. Undvik den kinesiska nationaldagsveckan (1-7 oktober) samt Labour Day-helgen (1-3 maj) då muren översvämmas av kinesiska turister.

ÖPPETTIDER
Året runt 07.30-17:30
ENTRÉAVGIFT
45 CNY / vuxen
25 CNY/barn under 120 cm

Linbana enkeltur
80 CNY/vuxen
40 CNY/ barn mellan 120-130 cm
Linbana tur och retur
100 CNY/vuxen
50 CNY/barn mellan 120-130 cm

Obligatorisk buss upp till muren 15 CNY ToR

Rodelbana enkeltur 80 CNY

Rodelbana ToR 100 CNY (man åker linbana upp och rodel ner)

Toaletter finns vid vakttorn 16, 8 och 4. Det finns tre mindre matställen mellan vakttorn 14 och 6.

BERÄKNAD BESÖKSTID
3 timmar på muren

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Kinesiska muren – Mutianyu”

  1. Så häftigt! Hade inte en aning om att det var så många trappsteg för att komma upp på själva muren, bra att veta om jag någon gång (förhoppningsvis) kommer dit. Är inte så förtjust i linbanor men i det här fallet låter det ju som det bästa alternativet. 🙂

    1. Ja, muren ligger ju rätt högt upp, det hade jag inte heller nån riktig koll på innan vi åkte dit. Men det var som tur var inga problem att åka linbana och då är jag extremt höjdrädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.