Budapest, Ungern

Den första morgonen på årets höstresa vaknar vi upp till en klarblå himmel i ett strålande Budapest i Ungern. Vi slår upp den gistna balkongdörren och spanar ut över den glittrande, trögflytande jätten Donau. Långhelgen kommer att bjuda på ett spöklikt spahotell, smarrig gulasch, många spårvagnsturer och finväder i dagarna fyra.


Utsikt från hotell Gellért över Donau och Frihetsbron

Med direktflyg från Skavsta tar man sig snabbt till Budapest i Ungern även om biljetten inte är särskilt billig och det handbagage man får ta med sig utan extra kostnad får vara i storlek av en tändsticksask… Ursprungligen har vi bokat flyg via Supersavertravel, men får tre veckor innan avresa ett mail med information om att flyget hem är inställt. Hur kan de veta det redan, undrar vi, men får av resebyrån reda på att flyget tydligen är överbokat. Nåja, vi letar upp ett nytt flyg som dock blir dyrare och får så småningom tillbaks mellanskillnaden från Supersavertravel.

Det går minibussar från flygplatsen till hotellen i stan. Efter man har gått igenom tullen köper man bussbiljetter vid en disk för 8000 HUF (240  SEK) för 2 personer tur och retur. Sedan följer man en orange linje till en blå-orange servicedisk där man visar upp sin biljett och sedan får man vänta på att ens nummer dyker upp på en tavla som visar vilket minibussnummer man får och sedan går man ut och letar upp sin minibuss. A piece of cake. Det tar cirka 20 min till vårt hotell. Returbiljett till flygplatsen ber man hotellet boka en dag innan hemfärd.
 
Spökhotellet Gellért
Trapphuset på hotell Gellért
Halloweenspöke
Vi vill gärna bo på ett av Budapests anrika spahotell, så Danubius Hotel Gellért får det bli. Vi vet att hotellet är gammalt och slitet, men det passar utmärkt med ett dammigt spökhotell med långa heltäckningsmattsklädda korridorer som dryper av ”redrumskänsla en halloweenhelg som denna. Vi bor på Budasidan av staden precis vid foten av Gellértberget vid Frihetsbron. Utanför hotellet går två spårvagnslinjer, tunnelbana och ett antal bussar. Korsar vi floden via Frihetsbron kommer vi bl.a. till den stora saluhallen, de judiska kvarteren och den populära restauranggatan Raday utca.

Linbana upp till Slottskullen

 

 I Metron tvärs över gatan köper vi ett 72-timmarskort för lokaltrafiken i stan för 8790 HUF (260 SEK) för två personer. Är du pensionär åker du gratis. Vi tar bussen till Clark Ádám tér och tar bergbanan upp till Slottskullen. Bergbanan kostar 40 kr per person och tar 4 min upp, så det är inte direkt värt pengarna men utsikten är fin.

 
 
Gamla Stan
 
Portar i Gamla Stan
Vi promenerar runt slottet som inte är speciellt märkvärdigt, men utsikten över staden är även här fin. Från torget Disz tér startar en promenad runt slottskvarteren hämtad ur vår guidebok Topp 10 Budapest. Vi dricker en glühwein på anrika konditoriet Ruszwurm, men sedan börjar det regna så vi skyndar mor Fiskarbastionen för lite skydd mor vätan. Det regnar alltmer så vi går in på HB Lounge & Bar för att värma oss och tar en varsin öl. Stället är lite dyrare än andra, men utsikten går inte av för hackor.
 
 
Utsikt över Parlamentet från Fiskarbastionen
 
 
Fiskarbastionen
Budapests gamla stad går naturligtvis inte att jämföra med vår egen i Stockholm. De flesta hus, kyrkor och byggnader raserades under andra världskriget, bara delar av ett ursprungligt fåtal finns kvar. Vid kyrkan på Kapisztran tér finns en utställning med bilder som visar hur staden och gatorna såg ut innan kriget och efter. Det är oerhört tragiskt att se hur mycket som totalförstördes. Det var även i Budapest som Raoul Wallenberg utfärdade skyddspass och därmed räddade livet på tusentals ungerska judar. Vid samma torg finns även ett krigsmuseum, Hadtörteneti muzeum. Läs om Budapests historia här och om Raoul Wallenberg här.
 
Vi avslutar vår promenad med att ta hissen ner från berget och med att äta en äkta ungersk gulasch  på restaurang Vigado Sörrözö Etterem i närheten av Batthyány tér. Gott och värmade i kylan!
 
Szentendre
Nästa dag bjuder på värme, knallblå himmel och strålande sol. Då passar det perfekt att åka till Szentendre, en konstnärsstad norr om Budapest med många gallerier, kyrkor och smala gränder. Vi tar spårvagnen till Astoria och därifrån tunnelbana till Batthyány tér. Pendeltåget HEV till Szentendre går var 30:e minut på förmiddagen, men oftare i rusningstrafik. 72-timmarsskortet gäller nästan ända fram. Efter Budapests kommungräns kommer en konduktör och säljer jättebilliga tilläggsbiljetter. Det kostar 310 HUF extra per person, alltså under 10 kr!  Tågresan tar 40 minuter med ett gammalt och skrangligt tåg. Väl framme går vi rakt fram längs perrongen, ner för en trappa, in i en gångtunnel, upp till vänster och sedan rakt fram till en liten bro över en uttorkad vattenfåra. Vi går runt med guideboken som ledsagare.
 
Dorothea Bistro Café i Szentendre

Här finns mysiga kullerstensgator, pastellfärgade mini-hus, krimskramsbutiker, porslins- och marsipanaffärer. Vi promenerar en kort bit längs med Donau och äter lunch i stekande sol på en uteservering nära floden. En röd katt får oss att stanna på mysiga Dorothea Bistro Café för ett glas vin. Servitören är oerhört trevlig och vill gärna att vi stannar kvar när vi ber om notan. Det är rätt folktomt denna fredag trots det vackra vädret och vi är hans enda gäster. Tåget tillbaka till Budapest går var 15:e minut och vi vill ”hem” för att hinna njuta av solen innan den går ner för kvällen.

 
Hjältarnas Torg- Hősök tere

Dagen efter sover vi ända till 9.30 då vi kvällen innan roat oss på ruinpuben Szimpla Kert ända till kl. 02.00! Efter frukost tar vi spårvagnen till Deak Ferenc tér på Pestsidan. Här finns Europas näst äldsta t-banelinje, nr. 1, en urgullig minitunnelbana med bara två vagnar och jättefina, kaklade stationer. På varje station sitter en person i en träkur och säljer biljetter. Vi åker till Hjältarnas Torg – Hösök tére för ett besök i Stadsparken.

 
Stadsparken – Városliget
 
Vajdahunyad Castle i Stadsparken – Városliget

I början av Stadsparken finns Vajdahunyad Castle som byggdes 1896 och består av olika arkitektoniska stilar från medeltiden, gotiken, renässansen och barocken. Själva slottet är dock inte så spännande som det ser ut då det inte är ett riktigt slott utan ett museum för agrikultur.

 
Finvin i väntan på kugghjulsbanan

Efter en lunch i Stadparken tar vi tunnelbanan till Jókái tér och sedan spårvagn över till Budasidan och slutstationen Szell Kalman. Därifrån är det 15 minuters promenad upp till kugghjulsbanans dalstation Városmajor som går upp till Budabegen. Bergbanan går varje kvart och vårt inköpta 72-timmarspass gäller även här. Resan upp tar 20 minuter i skrangliga vagnar, men det är lite coolt att åka upp så pass brant. Vid slutstationen kliver vi av. Det finns ingen utsiktspunkt här uppe, bara hus och skog, som innefattar ett stort friluftsområde med vandringleder och cykelbanor, men senare läser vi i guideboken att man kan kliva av några stationer tidigare, vid Széchenyihegy, där det finns ett utsiktstorn. Det finns i alla fall en restaurang här uppe och vi tar en varsin öl innan vi går mot ännu en järnväg.

Kupé på barnjärnvägen

Gyermeksvasút, barnjärnvägen, tjänstgör barnen som biljettförsäljare, stinsar och konduktörer. Tåget går var 45:e minut, tar 45 minuter enkel väg och kostar 700 HUF, ca 20 kr. Tågen körs dock av vuxna, vilket känns tryggt! Tåget har 3 vagnar och vi sitter i en gammal trävagn med vedkamin och vanliga stolar och bord. Riktigt varmt och mysigt en krispig höstdag som denna.

 
 
Sören och Konduktören
 
Stinsen

Tågresan är förvånande underhållande trots avsaknad av utsikt då banan kantas av tät lövskog. Vi stannar vid 10-12 stationer längs vägen och allt går väldigt grundligt till. Stinsar viftar med sina flaggor och konduktören klipper biljetter och säljer små souvenirer. Vi som nästan aldrig köper prylar när vi reser har faktiskt en magnet med bild på tåget på kylskåpet! Framme vid slutstationen tar vi spårvagnen ner igen till Moskvatorget, går till Batthyany Tér och äter gulasch på samma ställe som dagen innan.

 
 
Panorama från Gellértberget
Sista dagen tar vi  trapporna upp till toppen av Gellértberget där vi får en fantastisk utsikt över staden och Donau.
 
Donuakryssare
Vi går över Elisabetbron och tittar på Donaukryssare och tänker att en sådan ska vi åka när vi blir pensionärer och inte orkar promenera överallt eller åka på långresor längre.
 
 
Judiska kvarteren
Vi går runt i de judiska kvarteren på jakt efter obevistade gator, men känner igen oss överallt. Vi har lyckats få in det mesta på våra promenader i staden under dessa dagar.
Lunchanka på strandpromenaden
 
Vi äter lunch på bistron EscoBar & Café vid strandpromenaden söder om saluhallen. Pda äter pork ribs och jag tar roséanka. Fin och god mat, men små portioner. Solen strålar och, som vanligt när vi är ute och reser, är vi är inte redo att åka hem riktigt än.

 

Några tips om Budapest i Ungern:

 
 
Central Market Hall (Nagy Vasarcsarnok)
 
Gå till saluhallen! Det är alltid trevligt att strosa runt i en saluhall och få en känsla för staden och se alla människor som handlar mat på ett sätt som inte riktigt finns hemma i Sverige längre.
 
 
Spårvagn 47
Åk spårvagn! Det är det enklaste och absolut trevligaste sättet att ta sig fram på i Budapest. Man ser staden, de går ofta och man vet alltid på ett ungefär var man bör stiga av. Tunnelbanan är liten och trång och har de brantaste och därmed obehagligaste rulltrapporna jag någonsin åkt. Den lilla tunnelbanan, nr. 1, ska man däremot absolut åka!
 
 
Parlamentet
 
Gå över broarna på kvällen! Speciellt då Kedjebron, Széchenyi Lánchid, från vilken man får en urtjusig utsikt över det upplysta Parlamentet som guldgul tronar på Donaus strand.
Frihetsbron

Se Frihetsbron på kvällen! Budapest är den på kvällstid mest upplysta stad jag någonsin varit i. Helt otroligt vacker stad även på dagen, men på kvällen är den helt magnifik.
Besök ett av Budapests spabad ! Vi har ett gratis besök på Gellértbadet i vårt hotellpaket, men finner att det hela känns lite krångligt och att informationen om hur det hela går till är minst sagt bristfällig. Vi byter om på rummet, tar på oss badrocken och åker barfota ner till våning ett eftersom det inte finns några tofflor på rummet. Vid receptionen får vi ett elektriskt armband, men ingen visar oss hur det fungerar. Efter att ha irrat runt i omklädningsrummen som är dåligt skyltade frågar vi oss fram och får reda på hur armbanden fungerar: man trycker det mot ett ledigt skåps runda knopp för att öppna och låsa. Man kan dock helt strunta i detta om man tänker duscha på hotellrummet och istället ta med sig badrocken in på badet.

Vi befinner oss i något av en labyrint, men hittar till slut in till bassängerna. I stora simbassängen måste du ha badmössa. Det står att du måste ta med dig bad/duschmössan från rummet, men i receptionen delar de även ut gratis badmössor. Det finns två likadana termalbad på båda sidor om den stora bassängen och de håller 40 resp. 36 grader. Där finns även två ångbastur och två kallbad. Det finns även ett termalbad vid foten av stora bassängen. Miljön är vacker och baden är sköna och rogivande. Tyvärr är utomhusbadet vinterstängt trots att det står på hemsidan att det ska vara öppet. Det finns ett kafé på övervåningen, men ingen bar och du måste själv ta med dig en flaska för att kunna dricka av det vatten som rinner ur väggarna från munnen av en mytologisk figur. Jag drack alldeles för lite vatten när jag var där, dels för att jag inte visste om vattnet från väggen var drickbart för en turist, dels pga av att jag inte hade någon flaska med mig. Det slutade med att jag fick vätskebrist och var tvungen att avbryta en mysig middag på kvällen pga yrsel och illamående. Så det sista Budapesttipset blir: drick mycket vatten när ni badar!

I ain’t ’fraid of no ghost!
 
 
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Budapest, Ungern”

  1. Jag har varit en långweekend i Budapest med min mor. De tre första dagarna regnade det. Sista dagen kom solen. Älskar de fina broarna. Vi var på en medeltidsmarknad. Vi åkte båt även en kvällstur på floden med mat och underhållning. Såklart ska man äta ungersk gulaschsoppa. Tyvärr missade jag mycket som du har visat. Synd att man missade SPANSKA. Tack för ett underhållande inlägg. Kram

  2. Ja då har man varit i Budapest med Madde som guide fantastisk stad skulle verkligen vilja komma dit åxå , ni är ju fantastiska att hitta det bästa tac för att ni delar med er ❤️???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.