Ostindiefararen Götheborg på besök i Stockholm inför Asienseglats

Efter att ha legat vid kaj i Göteborg i sex år ska nu ostindiefararen Götheborg ge sig ut på nya äventyr. Just nu ligger replikan av ostindiefararen från 1700-talet för ankar vid Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm. Men skynda dit om ni vill se henne för hon seglar åter till Göteborg den 4:e september!

Ostindiefararen Götheborg

Originalskeppet Götheborg sjösätts 1738. Med en besättning på 144 man och bestyckad med 30 kanoner gör fartyget tre resor till Kina. Efter en resa på 30 månader och med bara 900 meter kvar till ankarplatsen går Götheborg av en oklar anledning på grund under inseglingen den 12 september 1745.

Marinarkeologiska sällskapet i Göteborg börjar 1984 dyka efter vraket. Åtskilliga rester hittas och tanken väcks att rekonstruera fartyget. Efter nio års byggande sjösätts så den nya Götheborg 2003 med kung Carl XVI Gustaf som skeppets högste beskyddare och 2004 döps skeppet av dess gudmor drottning Silvia vid en högtidlig ceremoni utanför Göteborgsoperan.

Götheborg ligger just nu för ankar vid Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm fram till 4/9

Under åren 2005-2010 besöker fartyget 56 städer. Den 2 oktober 2005 sätter ostindiefararen Götheborg kurs mot Kina och hundratals följebåtar eskorterar skeppet vid avfärden. Och nu förbereds Götheborg för en ny Kinaresa och den inleds med en marknadsföringstur till Stockholm.

Hamnstoppen för Asienresan är ännu inte fastställda, men följande platser/länder ingår i planeringen. Från Göteborg till London, Lissabon, Palma och Pireus och vidare genom Suezkanalen för sex stopp i Asien. På planeringslistan nu finns Chennai i Indien, Singapore, Hanoi/Haiphong i Vietnam samt Hongkong och Shanghai (slutdestination). Avresan beror på väder- och vindläge, men är planerad till månadsskiftet mars/april 2022. Resan beräknas avslutas i Shanghai i slutet av oktober 2022.

Utsikt över Götheborg från första parkett och en god kopp kaffe får man på Skeppsbro Bageri som ligger precis intill.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.