Med båt till Helsingfors och tåg till S:t Petersburg – Operation Cheburashka

Cheburashka, eller Drutten som han kallas på svenska, åker till sitt hemland Ryssland i jakt på en ny nos. Vi kallar det Operation Cheburashka.

Operation Cheburashka är igång - med tjeckisk öl och chokladtequila!

En lagom ansträngande mellandagsresa är tanken. Vi har lagt ner oändligt mycket tid inför Kinaresan i april 2019, så nu vill vi bara göra det enkelt för oss. Först i skrivande stund är all Kinaplanering äntligen klar. Så i mellandagarna vill vi inte resa så långt och helst inte flyga. Valet faller på vårt grannland i öst: Finland, med huvudmålet S:t Petersburg i Ryssland. Jag hittar nämligen en perfekt paketresa hos Östresor. Vi åker således med båt till Helsingfors och fortsätter med tåg till S:t Petersburg.

Detta ingår i paketresan:

– Båtresa Stockholm–Helsingfors t/r med Viking Line (M/S Mariella eller M/S Gabriella), del i B-insideshytt
– Två bufféfrukostar ombord
– Två buffémiddagar inkl. vin, öl, läsk och kaffe ombord
– Snabbtåg Allegro Helsingfors–St Petersburg t/r
– Tre nätter på centralt beläget hotell (3*) med del i dubbelrum inkl. frukost
– Stadsrundtur i St Petersburg inkl. privat engelsktalande guide, ca 3 tim
– Visum till Ryssland – läs om hur visumförfarandet går till längre ner

M/S Viking Gabriella (bild från Viking Line)

Resan börjar med en kvällskryssning med Viking Lines färja Gabriella till Helsingfors. En Finlandskryssning är ju inte särskilt upphetsande i sig, man har ju åkt på en hel del kryssningar under åren, men det känns lite annorlunda denna gång. Det är ju inte själva kryssningen som är resan, den bara börjar och slutar där ombord på båten.

Vi blir uppgraderade till en renoverad utsides A-hytt. Annars är det insides B-hytt som är inkluderad i Östresors paketresa. På kvällen besöker vi spaavdelningen innan vi äter julbord kl. 19. Gabriellas spa är litet, men har två bubbelpooler, en tropisk dusch och en ångbastu samt en torrbastu i vardera omklädningsrum. I spareceptionen kan man köpa drycker samtidigt som man köper inträde, sen är det bara att gå ut och hämta sin dryck när man känner för det och slippa ta med sig pengar eller kort ut till spat. Vi betalar ca. 300 kr för inträde och varsin öl.

Den lille bubblaren

Vi kommer fram till Helsingfors kl. 10 nästa morgon. Efter en stadig, men trist bufféfrukost är vi redo att göra Helsingfors några timmar innan tåget mot S:t Petersburg avgår kl. 15. Vi har varit här flera gånger förr, men aldrig blivit särskilt imponerade av staden. Nu känner i all fall jag att Finlands huvudstad ändå har en sorts vintrig charm jag inte upptäckt innan. Vi går i 20 minuter från båtterminalen på Skatudden över Salutorget, via Esplanadparken och Järnvägstorget till Centralstationen. Där låser vi in våra väskor för €4 och tar en promenad runt Kronohagen innan vi äter sopplunch på mysiga Roasberg nära Järnvägstorget vid tågstationen.

Välbesökt cafétält på Salutorgets julmarknad
Med karta i Helsingfors

Allegrotåget är ett snabbtåg som går mellan Helsingfors och S:t Petersburg på 3,5 h. En enkel resa kostar mellan 39-59€ i 2:a klass. Det finns gratis wi-fi och en restaurangvagn på tåget där du kan betala med både euro och rubel. Vi kliver ombord kl. 15 och efter någon timme kommer en finsk biljettkontrollant och kollar våra pass samt ger oss ett formulär som vi ska fylla i för in- och utresa till Ryssland. Där ska vi bl.a. ange vårt visumnummer, som vi har svårt att identifiera på själva visumet. Vi frågar konduktören, men han ger oss fel information! Vi lyckas till slut googla fram det och det är alltså inte det nummer som står högst upp till höger utan i fältet för VISA ID på bilden nedan.

Ombordstigning på Allegrotåget

Ja, men det gick ju smidigt det här tänker vi. Men vid första stoppet i Viborg, efter att vi har passerat den ryska gränsen, fullkomligt väller det ombord ryska biljettkontrollanter, poliser och tullare med hundar. Nu blir det rigorös kontroll och vi får peka på våra väskor, lämna pass med visum och immigrantformulär som de tar god tid på sig att inspektera och stämpla fler gånger om. Tänk vad de gillar att stämpla i öststaterna! Allt går bra och vi kan pusta ut. Man känner sig alltid lite halvkriminell när man lämnar fram sitt pass och de ska jämföra passfotot med the real deal så att säga. Som att de ska se på en att man inte har rent mjöl i påsen. Fast man har det. Märkligt det där. 🙂

Allegrotåget passerar Viborg i Ryssland

Tåg från Finland har en egen station i S:t Petersburg: Finlyandskiy Railway Station. Inne på stationen finns uttagsautomater och härifrån är det inte långt att gå till närmaste tunnelbanestation, Ploschad’ Lenina, och åka två hållplatser till Ploshchad’ Vosstaniya. Vi blir lite förvirrade när vi köper biljetten för sex kronor, här ska man använda sig av en pollett för att öppna spärren, men vi misstar polletterna för växel och visar fram kvittot i tron att det är biljetten. Spärrvakterna försöker förklara för oss, men kan ingen engelska så till slut får de handgripligen visa oss hur vi ska göra. Kusinerna från landet liksom.

Tunnelbanestationen Ploshchad' Vosstaniya

Med tunnelbanan åker vi under floden Neva, så vi befinner oss över 60 meter under marken. Detta innebär att rulltrapporna ner till stationerna är långa och branta. Jag, som lider av rulltrappefobi och paniksyndrom, får möta mina demoner, bita ihop, ta ett djupt andetag och bara ställa mig på första trappsteget som ska ta mig ner i underjorden. Och sen måste jag ju ta mig upp också från nästa station. Det blir att titta ner på mina fötter eller in i ryggen på Pda, inte titta upp en sekund med risk för svindel, tappa balans och ramla fram- eller baklänges. Det går bra, jag kommer ner och jag kommer upp igen. Att åka själva tunnelbanetåget är inga problem, inte heller den vällande, trängande folkmassan som Pda får lite lätt panik av. Tunnelbanan i S:t Petersburg är en av världens djupaste och har 2,3 miljoner passagerare varje dag. För mig blir det ett riktigt eldprov.

Man ser liksom inte var rulltrappan börjar eller slutar

Jag tänker att har jag klarat dessa rulltrappor, så bör rulltrapporna på Stockholm City vara rena rama barnleken. De är inte tillnärmelsevis lika långa och branta som de jag övervann i S:t Petersburg. Jag börjar programmera hjärnan inför att anta denna utmaning. Hur det gick kommer i ett inlägg inom kort.

Tunnelbanestationerna i S:t Petersburg är inte bara vackra inuti, en del av stationshusen är också pampiga. Det mesta är pampigt i denna stad kommer vi bli varse de närmaste dagarna.

Ploshchad' Vosstaniya i juleskrud

Det är ett vintrigt S:t Petersburg som tar emot oss när vi kommer upp ur underjorden. Nu bär det av mot hotellet. Hur kommer det gå för Cheburashka med nosletandet? Och hur kommer det gå för oss i Rysslands mest europeiska stad? Kommer vi frysa ihjäl på stadens breda gator, irra bort oss i Eremitaget och svimma av för mycket vodka?

Så här söker du visum till Ryssland via Östresor

Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.