Återblick på tidigare långresor inför årets Kinaäventyr

Årets långresa börjar närma sig, ”bara” 95 dagar kvar nu! Vi åker till Kina i början på april och reser runt i dryga tre veckor. Från början hade vi tänkt vara borta fyra veckor, men när vi en kväll nästan fick stresshjärna av att gå igenom den fullspäckade resplanen, beslutade vi oss för att banta bort en vecka. Vips, så försvann Shanghai, Suzhou och vattenstäderna och så strök vi även Shaolin Temple och Yuganggrottorna runt Pingyao och Datong på vägen mellan Xi’an och Peking. Vi hade nog inte pallat med i tempot annars tror jag.

Sorry Shanghai, du får vänta på oss ett tag till!

Schemat är verkligen fullspäckat och det är så vi brukar vilja ha det. Denna resa kommer dock inte avslutas med en veckas soft strandliv som vi så ofta gör på våra långresor. Det blir kultur och natur i ett och de sista fem dagarna kommer spenderas i Peking och där kommer det inte ens vara särskilt varmt, så ett hotell med pool är inte aktuellt heller. Så vi tänkte helt enkelt: kommer vi orka med hela fyra veckor i det stora landet i öster? Kina kommer inte vara ett enkelt land att resa i, så mycket har vi förstått. Kanske inte lika påfrestande som Indien, men inte långt därifrån. Slutsatsen blev denna: eftersom vi inte kan baka in någon solsemester i denna långresa, så sparar vi en veckas semester till en sådan och åker ”bara” tre veckor till Kina. Snacka om att stressångesten lättade från bröstet efter det beslutet!

Sorry, jättebuddhan i Yunganggrottorna, vi kommer inte och hälsar på dig heller.

Hoppas bara att vi gjorde rätt i att skippa Shanghai till förmån för Peking, men en hike på kinesiska muren och lite klassisk sightseeing i den förbjudna staden måste ju bara vara häftigare än ett gäng skyskrapor på The Bund? Xi’an och terrakottaarmén ligger närmare Peking än Shanghai och både den gamla huvudstaden och den nya bör man väl ändå först och främst besöka framför Shanghai? Det är ju avstånden i Kina som ställer till det lite. Vi börjar i Hong Kong och letar oss norrut via Guilin, Longshen, Yangshou, Gula Bergen och till sista Xi’an för att avsluta resan i Peking. Det är ett avstånd på nästan 200 mil fågelvägen mellan Hong Kong och Peking. Vi kommer åka tåg alla sträckor, det räcker ju med att vi flyger dit och hem, vi behöver inte ju flyga inom Kina när de nu har så snabba tåg.

Xi'an och Terrakottarmén ska vi däremot besöka

Så, en återblick på tidigare långresor inför årets Kinaäventyr. Vilka långresor har vi egentligen gjort hittills? Två av dem finns tyvärr inte på bloggen än, men jag planerar att åtminstone skapa ett par fotobaserade inlägg från våra resor till Malaysia och Mexiko som gjordes innan bloggen existerade.

Här kommer vår tidigare långresor i kronologisk ordning:

  • Malaysia, mars 2009
  • Mexiko, februari 2010
Indien, april 2011
120410_Madagaskar_0327_f
Madagaskar, april 2012
Tanzania, mars 2013
Seychellerna, mars 2013
DCIM100MEDIA
Filippinerna, februari 2014
Indonesien, februari 2014
Jamaica, december 2014
x151214_SAmerika_0628_f
Argentina, december 2015
Chile, december 2015
Costa Rica, december 2017
Nicaragua, december 2017

Minst en långresa varje år från 2009 alltså förutom under 2016 och 2018. 2019 blir det således Kina och kanske tar vi oss en tågluff i USA under 2020? Eller åker till Sri Lanka. Eller ska det bli Australien till och med? Namibia och Botswana? Ja, ni ser – så lite tid, så många länder. Jag har många resor på gång, så reslös lär jag aldrig behöva bli!

Bilderna från Kina är gratisbilder från Pixabay

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.