9 tips i Norrköping

Norrköping, Sveriges femte största stad, ligger bara 1,5 timme från Stockholm med tåg. Den tidigare textilstaden är känd som Sveriges Manchester. Vi åker hit en helg i oktober utan några som helst förväntningar. Det resulterar i dessa 9 tips i Norrköping.

Motala Ström

Stadens ådra. Motala ström rinner som ett pärlband genom Norrköping. Det är kring Motala Ström det händer. Kommer man från Norrköpings resecentrum promenerar man rakt söderut vid rondellen på Drottninggatan och snart befinner man sig vid Motala ström. Precis innan bron över till Gamla stan finns Karl Johans park och den årliga Kaktusplanteringen som byter motiv varje år. Traditionen att plantera 25 000 kaktusar har förekommit sedan 1926. Tar du höger efter bron och går längs Motala ström kommer du så småningom ner till både Knäppingsborg och broar över till Industrilandskapet.

Motala ström från Bergsbron
Vattenfall i Motala ström vid Laxholmen

Industrilandskapet

Industrilandskapet är ett industriellt kulturarv som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. De flesta fabriks- och industribyggnader är byggda 1850-1920. Här arbetade man med spinning och vävning av ylle och bomull. Fram till 1980-talet fanns här även en pappersfabrik. När all verksamhet lades ner bevarades byggnaderna och i Industrilandskapet finns idag Linköpings Universitet (även kallat Campus Norrköping), ett konsert- och kongresscenter, De Geer-hallen, samt museum, restauranger och bostäder.

Strykjärnet - hjärtat i Industrilandskapet

Vi börjar vår rundtur i Industrilandskapet med att ta trapporna ner till höger om norra delen av Bergsbron. Sedan går vi motsols norr om Motala ström och över Dragsbron för att sedan avverka södra delen av Industrilandskapet. Vi viker ut på Laxholmen och går sedan återigen på södra sidan om Motala Ström genom Holmentornet, upp mot Strömparken, över Gamlebro/Järnbron för att slutligen avverka norra delen och avsluta på Laxholmen.

Ta trapporna ner vid Bergsbron
Vad användes de lodräta järnställningarna med krokar till?
Motala ström - navet i Industrilandskapet
Fantastiskt med alla dessa vackra och bevarade tegelbyggnader

Jan Svenungsson har uppfört den skorstensskulptur som står i Motala ström utanför Arbetets Museum. Han har gjort ett gäng skorstensskulpturer och varje skorsten blir en meter högre än den innan. Detta är the Fifth Chimney, 14 meter hög. Han har skapat 10 skorstenar totalt i 4 olika länder. Vi tror först att det är en gammal skorsten och undrar varför den står i vattnet, men så visar det sig att det är ett konstverk från 1999. Det lönar sig att läsa på!

Strykjärnet, lyxiga lägenheter och den femte skorstenen

Arbetets museum

En central punkt i Industrilandskapet är Laxholmen. Här ligger den iögonfallande gula och sjukantiga f.d. bomullsfabriken vid namn Strykjärnet. Det rymmer Arbetets museum som berättar om arbete och vardagsliv, inte sällan ur ett genusperspektiv. Den enda utställningen som är permanent är den i trapphuset om rullerskan Alva som arbetade här 1927-1962. Det är också den vi finner intressantast. Ett underbart stycke kvinnohistoria och tidsdokument.

Arbetets museum

Arbetets museum har gratis inträde, här finns Café Espresso House och WC. Öppettider: måndag-fredag 9-17, lördag & söndag 11-17.

En glad gamäng i Norrköping
Kris & vision – Våga älska Norrköping! Utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag

Högst upp i Strykjärnet visas årets dokumentärfotosalong. År 2020 är temat Kaos. Rätt passande om man säger. Här får man rösta på sitt favoritfoto i Publikens pris för bästa bild. Det gör vi såklart! De tre vinnarna presenteras den 17:e oktober.

Dokumentärfotosalong 2020

Knäppingsborg

I det område vars byggnader idag inhyser butiker, kontor, caféer, barer och restauranger fanns tidigare, från slutet av 1700-talet, en snusfabrik och en kvarnrörelse. Nu är området Norrköpings trendigaste kvarter. I Knäppingsborg dricker vi både AW-bubbel och äter lunch på mysiga Tinas Café Å Sånt.

Gammalt och nytt vid Knäppingsborg

I september och oktober 2020 svävar 139 färgglada paraplyer över gågatorna i Knäppingsborg. Det är Norrköpings tolkning av konstprojektet The Umbrella Project. Den officiella utställningen finns att beskåda på Drottninggatan i Stockholm fram till 31:a oktober 2020.

Norrköpings "umbrella project" i egen regi pryder himlen ovanför Knäppingsborg

Gamla stan

Stadsdelen Gamla stan i Norrköpings innerstad börjar geografiskt i söder vid Repslagaregatan och slutar i norr efter Karl Johans park, med Strömmen som gräns åt väster och Östra Promenaden i öster. Här ligger anrika Grand Hotel, Norrköpings rådhus, Sankt Olai kyrka och trendiga lyxhotelletThe Lamp.

På Drottninggatan går spårvagn 2 & 3. Du köper enkelt biljett genom att blippa ditt betalkort ombord.

I Gamla stan hittar du restauranger, barer och caféer i varje hörn och slipper stora köpcentrum, McDonalds, HM och parkeringshus. Dessa finner du istället strax söder om Gamla stan.

Spårvagnsmöte i Gamla stan

Ernst Billgrens Eget hem

På Drottninggatan framför Sankt Olai kyrka snubblar vi över denna underbara skulptur signerad Ernst Billgren. Eget hem. En donation till Norrköpings kommun av syskonen Ståhl till minne av Henry och Ella Ståhl. En installation som ska föra våra tankar till hus, hem och flyttkartongernas kaos. Murad granit, en fyrkant i tegel, en lampa i grönt och runtom kilar små ekorrar bärandes ekollon. Fritt fram för tolkningar.

Flyttbestyr - ryggan full med ekollon

AW på Nya torget

Vår första dag i Norrköping avslutas med en solig fredagskväll och vi vill gärna lapa sol till AW-ölen. Nya torget må inte vara det vackraste torg vi sett, men solen har hittat en lucka mellan femvåningshusen mittemot uteserveringen till Cabo Taqueria och riktar sina oktoberstrålar mot oss. Här på det öppna torget blir vi sittandes ett par timmar i höstsolen. Att kunna ta en öl på en uteservering i oktober tillhör inte vanligheterna på en weekend i Sverige.

Åka spårvagn

I Sverige finns spårvagnstrafik i Göteborg samt i Stockholmsområdet där det finns tre separata spåranläggningar: Lidingöbanan, Nockebybanan och Tvärbanan samt Spårväg City. Men även i Norrköping kan man åka spårvagn. Kanske inte jätteexotiskt, i alla fall inte om man nu bor i Göteborg eller Stockholm, men vi tycker alltid att det är kul att åka lokala kommunikationsmedel när vi är i en ny stad.

Mot Vidablick!

Så vi tar spårvagnslinje 3 från Rådhuset på Drottninggatan norrut till Vidablick och sedan åker vi tillbaka igen och hoppar av nere vid södra promenaden. Inte jättemycket att se längs vägen förutom att vi lär oss att Norrköping har en hel drös med pampiga gamla skolbyggnader. Vi blippar våra betalkort ombord. Biljetten kostar 26 kr, som max 52 och då kan man åka stadstrafik i 24 timmar. Prisvärt!

Spårvagnarnas Champs-Élysées

Spa på Hotell Nordic

Vad är egentligen skönare än att sänka ner sin lekamen i en varm bubbelpool efter en lång sightseeingdag i en höstruskig stad? Inte mycket. Vi bor på Hotell Nordic som ligger en 15-minuterspromenad från Norrköpings centrum. Prisvärt, gästvänligt, nyrenoverat med kanonfrukost. Vi somnar som två stockar inbäddade i bomull efter att ha bastat och bubblat i deras formidabla spa. Rekommenderas!

Ett dopp i kallpoolen - eller nytt vardagsrumsbord?

Läs vår recension om Hotell Nordic

Tåg till Norrköping

Vi har alltid gillat att åka tåg. Nu i dessa coronatider har priset på tågbiljetterna rasat, så vi har faktiskt åkt en del tåg från sommaren och framåt. Något som vi tänker fortsätta med. Vi äger ingen bil, så efter det känns tåget som det säkraste färdmedlet. Det blir alltså tåg till Norrköping. Knappt två timmar tar det dit och endast en och en halv timme hem. Från/till Stockholm bör tilläggas.

Madeleine på tåget till Norrköping

Vi blir försenade en halvtimme på utresan. Men det värsta av allt är att tåget kör på en älg som slungas iväg upp på tågvallen och kämpar för att ta sig upp på ett skadat bakben. Pda blir vittne till allt när han står längst bak i tåget och fotar. Han kommer tillbaka med blanka ögon. Hur många djur blir egentligen skadade eller dödade av tåg? Eller andra fordon. Det vill man nog helst inte veta.

Hej/hej då från Norrköping!

Sugen på att läsa mer om Sverige?

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “9 tips i Norrköping”

  1. Så fint! Har varit i Norrköping flera gånger men aldrig sett Industrilandskapet. Så sugen på att åka dit. Och eftersom jag varit och tittat på Stockholms paraplygata så vill jag ju till Norrköpings motsvarighet. 🙂

    1. Industrilandskapet var riktigt häftigt! Ett sånt stort område med så många kulturhistoriska byggnader bevarade har jag aldrig sett i Sverige tidigare. Skynda dit om du vill se paraplygatan, de hänger bara uppe okotober ut. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.