Kambodjas paradisöar: Koh Rong

Det är som att gå på sammet. Sanden är ofattbar mjuk och bländande vit. Som att sänka ner kroppen i genomskinlig bomull. Vattnet är så varmt att kroppen knappt reagerar på skillnaden mellan luft och hav. Vi är på Long Beach på en av Kambodjas paradisöar: Koh Rong. Vi är överrumplade av skönheten: den mjölvita sanden mot det kristallklara vattnet. Kan detta vara världens vackraste strand?

Buss till Sihanoukville - staden som gud glömde

För att ta sig till Koh Rong-öarna måste man först ta sig till Sihanoukville. Vi befinner oss i Phnom Penh och tar en buss till Sihanoukville med bussbolaget Virak Buntham. Biljetten bokar vi som vanligt på 12Go Asia. Den kostar 13$ per person och resan ska ta runt 4,5 timme. Vi lämnar Phnom Penh kl. 8:30 i en 15-sätes minibuss. Chauffören stannar och tar upp folk längs vägen för att tjäna en extra hacka. Därför snigelåker han också drygt en timme ut ur stan för att han spanar efter potentiella kunder längs vägen.

Avgångsdags för rallybussen i Phnom Penh

Efter två timmar får vi ett kort stopp vid en kiosk med toalett. Sen blir det rally med omkörning på fel sida i grusvägrenen i ett par timmar. Tur att vi sitter långt bak, så vi slipper se alla vansinnesomkörningar.  Vägen är smal, men tungt trafikerad. Vägrenen är bredare än vägen och dammig och guppig; det blir en skumpig färd minst sagt.

Vid kl. 12 kommer ett nytt stopp på 20 minuter för lunch, men det finns bara halvljummen buffémat med flugor på. Vi köper istället chokladshakes och en burk med snabbnudlar. Det är inte lätt att få bra mat under resdagarna.

Bussen är hela två timmar sen när den kl. 15, stannar i norra delen av stan, långt från hamnen. Vi prutar på en tuk-tuk till 5$ och åker 30 min på usla vägar genom en fruktansvärt dammig stad ner till hamnen. Hela Sihanoukville är som en stor byggarbetsplats. Alla vägar är upprivna och allt är täckt av det röda vägdammet som penetrerar allt i sin väg.

Staden som gud glömde

Snabbfärja till Koh Rong

Vi har inte bokat någon färja än eftersom vi inte visste när exakt vi skulle komma fram. Och tur är väl det nu när vi är över två timmar försenade. På vägen ner till piren går vi förbi Romny Tours. De har en splitterny katamaranfärja som verkar snabb och stabil. Vi löser två t&r-biljetter för 22$ var. Då åker vi till Koh Rong och hem från Koh Rong Samloem.

Alla färjor från Sihanoukville går först till Samloem, antingen till Paradise Pier eller till Orchid Pier. Sedan går de till Koh Toch på Koh Rong. Det går alltså att ta färja från Samloem till Koh Rong, men inte tvärtom; då måste man ta en longtailbåt. Edit: detta kan vara värt att kolla upp då det verkar som att turerna kan ändras när som helst. På tidtabellerna står det Sihanoukville-Koh Rong Samloem-Koh Rong, men ibland verkar de köra till Koh Rong först. Det händer t.ex. oss när vi lämnar Samloem.

Färjan som ska gå kl. 16, avgår 30 minuter för sent. Man väntar in fler passagerare helt enkelt. Ändå är det knappt halvfullt. Båten har AC, sköna stolar för runt 160 personer och det säljs även läsk och öl ombord. Det är perfekta väderförhållanden för en båtfärd – nästan vindstilla med pyttevågor som knappt krusar vattenytan. Det tar 45 minuter till Samloem, sedan ytterligare 30 till Koh Rong. Vi är framme på Koh Toch Beach kl 17:45. Då har vi rest i nästan 10 timmar.

Visit Koh Rong finns tidtabeller och information om de olika färjebolagen som åker till Koh Rong-öarna.

Stor och stabil färja ut till Koh Rong-öarna

Koh Toch Beach

Våra vänner Svinto och Pyret, Claes och My och Micke och Anna har redan varit här några dagar. Vi bor alla på hotell Heart of the Ocean som vi inte rekommenderar er att bo på. Läs vår hotellrecension här.

Hotellet ligger på stranden Koh Toch som är den strand som ligger närmast båtpiren och de flesta restauranger på ön. På så sätt är det lämpligt att bo här, men vill man ha en fin strand bör man bo längre norrut på stranden eller på andra sidan ön. Stranden strax innan White Beach Bungalows är riktigt fin och ligger bara 10 minuter bort. Bor man där omkring kan man få både nattliv och fina stränder på lagom avstånd.

Hotell och restauranger vid piren

Restaurangen på White Beach Bungalows är också mysig och har helt ok mat. Paradise Bungalows har en enorm restaurang med högt i tak och mysig inredning en liten bit upp från både stranden och marken. Men även om maten kan vara rätt medioker emellanåt, så är det för stränderna och vattnet man åker hit till Koh Rong.

Norra delen av Koh Toch Beach

4K/Long Set Beach

Norr om Koh Toch Beach ligger 4K/Long Set Beach. Hit kommer man genom att gå ända bort till White Beach Bungalows och sedan uppför en liten trappa och genom skogen och Treehouse Bungalows hotellområde. Följ stigen bara så kommer du snart ner till en annan strand på andra sidan udden. Det tar väl runt en halvtimme att gå hit. Stranden är kilometerlång och har några hostels/tälthotell/restauranger/barer som ligger direkt på stranden. Enklare boenden som attraherar främst backpackers i yngre åldrar.

Promenad tilll underbara 4K Beach
Toktaggad Svinto på 4K Beach
I skymningen på 4K Beach

Sok San/Long Beach

Pda, Claes och My bestämmer sig för att gå över berget genom djungeln till Long Beach en dag. Vi andra bokar longtailbåt t&r för 10$ var. Det priset är riktigt dyrt. Dessutom går båtarna till de olika stränderna endast på fasta tider, vilket gör att vi blir ordentligt försenade för att möta upp de andra som ska gå till andra sidan ön.

Pda berättar: Vi går upp vid skylten på huvudgatan som pekar mot Skybar. Väl där uppe går man genom baren och bakom den finns en skylt: ”to Long Beach”. Det tar 45 minuter att korsa ön här. 3/4 av turen går uppför på en smal stig. Finns inget annat än vi tre och djungeln på färden. En hund gör oss sällskap hela vägen. Han nosar upp ett par apor åt oss som tjattrar förskräckt uppe i träden. Sista biten går brant nedför bergkammen. Vi får hasa oss ner mellan klippskrevorna och hålla oss i lianer. Inget för den höjdrädde. På slutet korsas stigen av ett vägbygge och vi tar höger ner mot havet.

My och Claes svingar sig ner mot Long Beach

Vi kommer fram på den sydligaste änden av den sju kilometer långa stranden. Här finns inga restauranger eller hotell; det är helt öde. Vi börjar gå norrut. Vi har slut på vatten och börjar blir riktigt törstiga. Efter 20 minuter kommer vi till en gigantisk lyxresort, the Royal Sands, med säkert över 100 hus. (Maddes research säger dock 67). Vi tar en Coca-Cola och en flaska vatten i den öde restaurangen. Där är det flådigt värre; tröja på! Det är även världens sämsta service och en flaska vatten kostar över 6$.

Overkligt vackra Long Beach

Nu får vi kontakt med de andra via wi-fi: de meddelar att de är försenade. Vi går längs med stranden en halvtimme till. Då dyker nästa livstecken upp; hittills har det bara varit övergivna bungalows, den vita sanden och det klarblå vattnet. Vi äter lunch på Soksan Natura Beach och slappar sedan i deras solstolar. Svinto och Pyret, Anna och Micke och Madde kommer gående efter ett bra tag. Det tar tid att gå stranden fram, som tur är kan man stanna för ett avsvalkande bad precis när som helst!

Ett av få ställen på nästan öde Long Beach, Soksan Natura

Vi stannar till kvart i fyra och går sedan i 45 minuter hela vägen tillbaka till den södra delen av Long Beach. Longtailbåten är nämligen bokad att hämta upp oss på samma plats som den lämnade av oss. Så här i efterhand borde vi ha tagit båten till Sok San Beach, som är den norra delen av stranden. Södra delen av stranden är helt öde. Längst i norr finns det en by med restauranger, fiskebyn Sok San Villlage. Long Beach är definitivt en av de vackraste stränder vi varit på. Ingen snorkelstrand, men sanden är den finaste vi någonsin sett och vattnet förmodligen det allra klaraste. Om man kunde spara känslan man får när man badar vid Long beach på burk – ja, då skulle man garanterat bli rik. På både pengar och inre frid.

Kristallklart sa Bill, en öl sa Svinto

Våra fem dagar på Koh Rong består av sol, bad, mat och dryck. Lite sömn också förstås. Ett par utflykter. Stränder och vänner. Det är enkelt att vara här. Lite krångligare att ta sig hit. Kanske inget för småbarnsfamiljen. Eller för den kräsne. För ett finare hotell kostar förmodligen mer än det smakar och restaurangerna håller ingen vidare hög klass. Särskilt billigt är det inte heller. Det är ju för stränderna man åker hit. Och det är värt det.

Trots att det på senare år byggts en lyxresort, att vi ser planer på att Kina ska bygga enorma hotellkomplex här (vi ser dock inga byggnationer, kanske har planerna avstannat?) och att det ryktas om en flygplats på ön, så är Koh Rong fortfarande en hyfsat oexploaterad ö. Det går faktiskt fortfarande att få en ”utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö”- feeling. Kanske är det inte för inte att Robinson/Survivor spelats in på Koh Rong sedan 2011.

OBS! Ingen av Koh Rong-öarna har bankomater och på de få ställen där man kan ta ut USD på ön, helt avhängigt internetuppkopplingen förstås, tas en hög avgift ut. Ta därför med så mycket USD som krävs för er vistelse i kontanter innan ni åker ut till öarna! 

Nyfiken på mer från Kambodja? Läs också: Dark Tourism – Kambodjas Killing Fields och tortyrfängelset S21.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Kambodjas paradisöar: Koh Rong”

  1. Vi var där i januari och då gick det alldeles utmärkt att åka färja från Koh Rong till Koh Rong Samloen.

    1. Ja, vi blir lite fundersamma över infon vi fick, för när vi åkte därifrån verkade de ha vänt på turen och tog Samloem sist. Det verkar vara lite olika, så det kan vara värt att kolla upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.