Castellammare del Golfo på Sicilien

På vår roadtrip från Palermo till Erice gör vi en spontan avstickare till Castellammare del Golfo på Sicilien. Vi vet inte riktigt vad som väntar oss och blir glatt överraskade av denna lilla pärla vid havet. 

Det som först möter oss efter att ha kört ner så nära havet vi kan komma, är den massiva mur från stranden upp till byn. Nära inpå grotesk till sin storlek reser den sig som en jätte ur sanden. Ett par tappra solbadare har kurat ihop sig under ett badlakan på stranden. Himlen är hotfullt grå och bådar om regn inom kort.

Vi tar en eftermiddagskaffe och spanar ut över havet. Castellammare del Golfo är ödsligt så här en mulen aprildag. Vi ser framför oss hur sommargästerna anländer när värmen kommer. Här blir säkert ett myller av människor på gator och torg under säsong. Då blir atmosfären annorlunda med dallrande sommarhetta, svalkande bad, varma kvällar med mat, vin och sång.

Muren Largo Petrolo och stranden Cala Petrolo

Vi promenerar en bit längs muren förbi stängda restauranger. Letar oss ner till kastellet och knatar ut på den enorma stenpiren P.le Stenditoio. Nu börjar det stänka från himlen. Vi borde ta oss tillbaka till bilen. Men först rundar vi piren och får en sådan där underbar överraskning man sällan får på en resa nu för tiden. Eftersom man kör runt på Google street view och sonderar terrängen, vet man ju hur det ser ut innan man ens kommit dit.

Det som döljs runt kröken

Castellammare del Golfo vet vi dock inget om. Runt kröken öppnar sig den mest magiska lilla marina upp mot bergen. Det blir nästan suggestivt med den mörka, olycksbådande himlen bakom och det smaragdgröna havet vid våra fötter. Blåvita båtar kluckar i vattnet, en fiskare putsar sina nät. Stadens hus klättrar sig från viken upp mot bergen.

Två lyckliga resenärer är glada över sin oplanerade avstickare. Det är sådana här saker man tar med sig hem och minns. Överraskande fina ställen man inte riktigt tänkt sig att upptäcka på sin resa Sicilien runt.

Magisk marina i Castellamare del Golfo

På vår Italien-sida finns fler artiklar om Sicilien, Rom, Cinque Terre, Neapel och Pisa.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.