Fyra öar – snorklingstur till Koh Rangs marina nationalpark

Alla 12 håller krampaktigt tag i metallstången i pick-up taxins tak när chauffören accelererar för att bilen ska orka ta sig upp för de branta backarna över bergen på Koh Chang. Vi sitter till vår stora fasa längst bak på flaket och det finns inget räcke som hindrar oss från att handlöst falla ner på asfalten och skrapa upp hela kroppen, bli påkörd av bilen bakom för att slutligen rulla ner i diket och bli apmat åt ett gäng makaker.

Tanken flashar förbi när jag sitter där och håller i mig så att knogarna vitnar, backe upp och backe ner. Vansinnesfärden tar 45 minuter från båtpiren i Bang Bao till White Sand beach.

Vår första utflykt i Thailand går till fyra öar – snorklingstur till Koh Rangs marina nationalpark.

Skräckfärd med Songtaew

Vi har mest tagit det lugnt och plussat på vårt strandliv på Koh Samet med ytterligare lata dagar sedan vi kom till Koh Chang för en vecka sedan. Vi blir dock snorklingssugna och bokar en utflykt på ett av alla utflyktsstånd som finns på gatan som går parallellt med White Sand Beach. Lite skillnader i pris kan det vara, men det är marginellt. I vår utflykt ingår nationalparksavgiften på 200 baht, det kan vara värt att notera.

Vi hämtas vid 7 Eleven (vårt hotell har ingen bilväg) kl. 8 och får åka songthaew (pick-up taxi) i 45 minuter ner till södra Koh Chang och byn, tillika båtpiren, Bang Bao. En slingrig och vidrigt backig väg över två branta berg som vi, garanterat, bara kommer åka en gång tur och retur. Kalla oss gamla och fega, men vi vill faktiskt inte dö riktigt än.

Båtpiren i Bang Bao

Vi sitter längst in på flaket på ditvägen, tack och lov, och lovar oss själva att göra allt för att slippa sitta längst bak på hemvägen – något som vi tyvärr misslyckas kapitalt med. Och 12 stycken ska vi knöla ihop oss också! Det går väl an om vi hade varit 12 thailändare, men nu har vi dessutom ett par grova basketspelare från Frankrike med oss. Säkerhetstänk lika med noll. Panik lika med 100.

Snorkling med Sattra Tour

Sattra Tour heter utflyktsarrangören. Vi följer en ung man längst ut på båtpiren och kliver på en träbåt i två våningar med långa träbänkar som har plats för 100 personer. Vi är runt 80 stycken. Snorkel kan man låna om man inte har en egen. Tappar man bort den får man betala 1 200 baht. Det finns flytvästar till samtliga.

Snorklingsexpressen

För denna utflykt, fyra öar – snorklingstur till Koh Rangs marina nationalpark, betalar vi 700 baht per person. Då ingår buffélunch, dricksvatten från samovar, pulverkaffe samt två kalla grillspett och frukt på hemvägen. En burk öl kostar 100 baht och det som verkar sälja mest är alla fruktshakes som ett gäng högljudda kvinnor tillverkar under hela resan. Båtmotorn låter en del och de har väl övat på att överrösta den genom åren. Bara det att de har samma röstläge även när vi ankrar!

Fruktshaketillverkningen - båtens hjärta

De fyra stoppen på de fyra öarna

Båtens gäster är rätt lugna och trevliga och stämningen är god. Det är rofyllt att kryssa fram i 1,5 timme till snorklingsturens första stopp vid ön Koh Yak Yai.

Båten har fyra stegar som går från relingen rakt ner i vattnet. Sex fotsteg som i nyskick har rep surrade runt de två metallstängerna man sätter fötterna på. För att man ska slippa halka och för att det gör rätt ont i fötterna annars. Endast en stege har lite represter kvar. Den blir det kö till. Över hälften är kineser och väldigt få kan snorkla, ännu färre kan simma. Därför blir det tjockt med människor med flytvästar som guppar omkring precis nedanför stegarna. Man får ha lite tålamod. Vi har 45 minuter på oss att snorkla vid varje stopp.

Första stoppet på Koh Yak Yai

Snorklingen är ok. Kan förstås inte jämföras med Egypten, men ändå ok. Mest fisk är det just idag vid Koh Yak Yai. Vid det andra stoppet på Koh Rang finns inget alls att se under ytan, men där är det nog mest den lilla sandstranden som ska locka. Nu äter vi även buffélunch och chillar på båten.

Bad- och lunchstopp på Koh Rang

Vid det tredje stoppet på vid Koh Yak Lek får även undervattenskameran följa med. Så många bra bilder lyckas vi inte få däremot. Vi ser en bjässe till triggerfisk och Pda blir nafsad på av ett stim papegojfiskar. Det är ett fascinerande landskap och liv där under ytan.

Fiskar på tredje stoppet vid Koh Yak Lek
Trigger fish vid Koh Yak Lek
Blue-barred parrotfish vid Koh Yak lek

Vi puttrar ut från båtpiren runt 9.30 och kommer tillbaks vid 16.30. 700 baht (220 kr) är verkligen prisvärt för en heldag med buffélunch och eftermiddagssnacks. Man kan ta speedbåtar också om man vill ägna mer tid åt snorkling än åt att åka båt. Men vi puttrar hellre fram än skumpar runt, så detta passar oss utmärkt.

Bang Bao village

Båtturen utgår från båtpiren, tillika fiskebyn Bang Bao, på södra Koh Chang. Numera är Bang Bao snarare 90% turistfälla och 10% fiskeby, vilket ju är synd, men tyvärr en naturlig utveckling med ökande turism. Nog finns det säkert ett par restauranger kvar med god fisk för en hyfsad slant. Men på den korta stund vi är där ser vi tillräckligt mycket krimskrams och massproducerade souvenirer för att känna att ett längre besök hit inte är nödvändigt.

"Fiskebyn" Bang Bao
Några mysiga restaurager vid båtpiren i Bang Bao

350 meter lång är den smala numera taköverbyddga gång som går mellan husen på piren. Det som en gång kan tänkas ha varit charmigt och rustikt, är nu mestadels flip-flops, T-shirts och souvenirer. I slutet av piren ligger turistbåtarna som går till de närliggande öarna eller rena snorklingsbåtar. Där finns även Buddha View där man äter med benen dinglandes över vattnet. Vi har själva inte provat restaurangen, men läser goda recensioner.

Shoppingpiren i Bang Bao

På det stora hela har vi en väldigt bra dag. Det blir en trevlig middag på Pen’s och ett gäng öl med nya vänner på Ois bar.  Men den storyn behåller vi oss för oss själva! 🙂

Filmtajm från Bang Bao

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.