Mekong River Cruise – med slowboat på floden

Det är en iskall morgon i Chiang Khong på den thailändska sidan av Mekongfloden. Vi äter frukost i soluppgången på en daggbeströdd uteplats. Bananer, friterad våffla, gelékuber, rostat bröd och kaffe. En riktig skogshuggarfrukost! Snart är det dags för Mekong River Cruise.

Vårt boende på Le Grand Pakbeng sponsrades av Nagi Of Mekong.

Alla åsikter är våra egna.

Vår värdinna på Day Waterfront Hotel (läs separat recension här) är ivrig att vi ska bli mätta. Hjälper till både innan, under och efter killarna från Nagi of Mekong hämtar upp oss kl 7:45. Vi kan betala kryssningen med kort eller cash. Smidigt. Vi väljer kort.

Vi åker bil en mil söderut, stämplar ut oss från Thailand efter 28 dagar, väntar ett bra tag och byter sedan till en stor buss som tar oss över bron till Laos. Där går vi genom passkontrollen, köper visum för 30 usd/per person och tar ut laotiska kip i en bankomat. Hela tiden har vi en representant från Nagi of Mekong med oss. Den smidigaste gränsövergång vi varit med om.

Start i Huay Xai

Äntrar en av Mekongflodens slowboats

En riktig blingbling-minibuss kör oss norrut en mil så vi hamnar mittemot hotellet vi bodde på i Chiang Khong. 15 personer äntrar en 42 meter lång träbåt, som har plats för säkert 50 personer, men som bara tar max 35. Kl. 10 puttrar vi sakta ut från Huay Xai mot Luang Prabang. Två dagar tar det med tre stopp längs vägen och en övernattning på hotell i Pakbeng.

Ett av få strandhugg

Tillhör ni också den skara som inbillar er att det alltid är varmt i Sydostasien? Då får ni som vi tänka om. Bilden nedan talar sitt tydliga språk. När vi bokar båten ser vi oss själva sittandes på däck på en slowboat som sakta svävar fram på den inte alls särskilt blanka, men kanske dimhöljda och mystiska Mekongfloden med ångande berg runtomkring. Men så befinner vi oss i nuet, ombord på båten. Och vi fryser. Det blåser och är svinkallt. Det här har vi inte räknat med; men det är bara vinddraget som kyler, på land är det stekande hett.

Varmt och skönt?

Vatten/kaffe/te/banan/mandarin ingår under hela resan. Vi serveras en ljummen lunch som är enkel men god. Fisken vi får dag ett är riktigt smarrig; salt och smakrik. Till efterrätt melon och ananas och någon sorts rå sötpotatis. Det finns öl för 20 kr och snacks att köpa.

Självservering

Besök i bergsby

Vi besöker en bergsby utan vatten och el. Lär oss om deras försörjning, by- och familjeliv, barnens skolgång, hur de odlar och tillverkar sticky rice. Det är bara yngre barn och äldre damer i byn så här på eftermiddagen. Resten av byn är ute på åkrar eller vaskar guld nere vid floden. De större barnen är i skolan. Hoppas vi. Det kostar nämligen pengar att ha barnen i skola.

Nyfikna bybarn

Vår guide Xayphone kommer från just en by som denna. Han for till Luang Prabang och lärde sig engelska gratis genom att prata med volontärer från väst. Sedan är det lätt att få jobb inom serviceyrken eller som guide. Fyra av hans syskon följde i hans fotspår. Fem andra och föräldrarna bor kvar i byn. Han blir lite nostalgisk när han besöker byarna; längtar tillbaka. Livet kanske var enklare då?

En av få båtar på Mekongfloden

Övernattning i Pakbeng

Vi bor en natt på Le Grand Pakbeng. Blir upphämtade vid båten. Åh, detta fantastiska hotell! Vi vill stanna där för evigt. Eller åtminstone ett par nätter till. Uppe från klippan har vår villa den vackraste utsikt över bergen och floden. Solnedgången blir magisk. En blodröd himmel som backdrop till ett kvällsdopp i infinitypoolen.

Det är lågsäsong hela året säger personalen. Bara gäster från kryssningarna som stannar en natt och sedan far vidare. Inte konstigt att de står på tårna och blixtsnabbt uppmärksammar varje önskning. Sådan vänlig och subtil service har vi aldrig förr stött på. Som godhjärtade spöken som finns där, men inte syns. Vi är tre par till middagen. Som vi önskar att fler hittar hit till detta paradis. Läs vår recension av Le Grand Pakbeng här.

Nybyggda och lyxiga Le Grand Pakbeng

Resan på floden blir lång. Landskapet erbjuder inte mycket variation. Vi ser kor och bufflar på stränderna. Ombord på The Nagi of Mekong är vi bara 15 stycken tappra själar från vitt skilda länder som trotsar den hårda blåsten och sitter inlindade i filtar sippandes på varmt te. Igår var det strålande sol och klarblå himmel, men det tog flera timmar innan luften värmdes upp och vi med den.

På eftermiddagarna är det varmt och skönt
Hela familjen åker med och jobbar på båten

På kryssningens andra dag vaknar vi upp till en mulen himmel. Innan vi hoppar ombord ser vi två elefanter på andra sidan floden. De står så stilla att de smälter in i klipporna bakom, lika stålgrå.

Elefanterna har avklarat morgondoppet

Pak Noi-grottorna

Före lunch kommer solen igen. På eftermiddagen övergår naturen till karstlandskap. Vi ankrar vid en lodrät kalkstensvägg. Klättrar upp några trappor till två grottor som är fullbelamrade med Buddhastatyer. Pak Noi-grottorna. Små barn säljer sorgligt nog levande fiskar i plastpåsar och fåglar i miniburar. Vi går till både den nedre och den övre grottan, men är inte särskilt imponerade.

Kalkstensklippan med Pak Noi-grottorna

Filmtajm: Huay Xai - Pakbeng - Luang Prabang

"Whiskybyn"

Den andra byn vi stannar till i säljer tusentals fabrikstillverkade sidensjalar och tygpåsar, men även egentillverkad ”whisky” av ris och sjalar de själva väver. Vilken kontrast till den första byn! Här har det varit kommers och försäljning i tio år. Några ur gruppen shoppar. Faktiskt vi med för ovanlighetens skull. Efter lite whiskyprovning köper Pda en 50 procentig riswhisky. Jag fyndar en lokalt producerad necessär.

Strandhugg i whiskybyn
"Whisky" - Single Rice och div. djur

Att resa med Nagi of Mekong

Nu är vi nära vårt slutmål: Luang Prabang. Det blir en rofylld och meditativ båtfärd på Mekongfloden. Kanske något för lång. Och något man gör en annan årstid.

Vår guide Xaiphone är en glad prick som verkar gilla sitt jobb. Han tar hand om oss på bästa sätt. Han guidar inte så mycket under själva färden, men undrar vi något tar han sig tid att berätta. Under stoppen i byarna och i grottan ger han lagom mycket information.

Vår glada guide Xaiphone

Sjäva båten ägs av en familj och Nagi of Mekong har kontrakt med fem båtar. Vår båt är välskött, stabil och tystgående. Vill ni åka båt på Mekongfloden kan vi verkligen rekommendera Nagi Of Mekong. Vi betalar 9 200 baht (ca 2 900 kr) för transfer från/till hotell, assistans vid gränsen, två dagar på floden, guidning, luncher, en natt på hotell (vi blir uppgraderade, annars ingår ett mycket enklare hotell) samt tre utflykter.

För att boka denna kryssning, maila till: adisak.star@gmail.com

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.