Kryssningsweekend till Tallinn

Första morgonen vaknar vi i vår hytt ombord på Baltic Queen och ser fram emot en dag i Tallinn. Vi tar en 48-timmarskryssning till vårt estniska grannland. 

Tallink & Baltic Queen

Att ta sig till Tallinn är enkelt och billigt, vi tar en kryssning från Värtaterminalen i Stockholm. För aktuell info, klicka er vidare här till Tallink.

Baltic Queen är ett fartyg med 12 däck, 927 hytter som rymmer 2800 passagerare. Hon renoverades 2019 och känns fräsch och modern. Här finns de stinkande parfymerna i en egen liten butik så vi som är känsliga mot starka dofter får en fristad och kan botanisera fritt bland vin, sprit och godis utan att drabbas av migrän. Bara en sån sak!

Anländer med Baltic Queen

Vi äter två rätt trista och stökiga buffémiddagar och en hemsk bufféfrukost med skrikande barn och dåligt utbud. I gengäld betalar vi in oss på relaxen för ynka 77 kr och jag får damernas bastu i stort sett helt för mig själv. På återresan lyxar vi till det med specialfrukost och den är riktigt bra och lugn och piffig med ett glas bubbel till kaffe- och eggs-of-your-choice-service.

Rotermannkvarteren

Tallinn är något av den ultimata dagstursdestinationen. Gamla stan i Tallinn är en särdeles mysig och pittoresk stadsdel som man lätt gör på en dag. Stanna gärna till i nya, hippa Rotermannkvarteren på promenadvägen dit från Tallinns färjeterminal . 

Hippa Rotermannkvarteren

Tallinns gamla stad

Tallinns medeltid stadskärna byggdes på 1100-talet och är med på Unescos världsarvslista. Runt Gamla stan går en nästan helt komplett ringmur. Genom Viruporten kommer man in i Gamla staden till Virugatan som kantas av restauranger och butiker.

Viruporten
Ringmuren runt Gamla staden i Tallinn

Raekoja plats - Rådhustorget

På det stora öppna Rådhustorget finns många uteserveringar och även det medeltida Rådhuset som är ett av norra Europas bäst bevarade rådhus i gotisk stil.

Tallinns medeltida rådhus

På Rådhustorget anordnas utomhuskonserter, torgförsäljning, medeltidsdagar och julmarknader. Det sägs att det var här som världens första offentliga julgran restes 1441. Stadens ogifta köpmän och unga kvinnor hade som tradition att dansa runt granen för att sedan bränna ner den.

Rådhustorget

Olde Hansa i närheten av torget är en populär och turistisk restaurang med medeltida inriktning på både inredning, maträtter, personalens kläder och souvenirförsäljning. Här finns både björn, vildsvin och älg på menyn och maten kan sköljas ner med honungsöl eller varför inte öl med smak av kanel?

Olde Hansa - medeltid restaurang och affär

Gömda pärlor i Tallinns Gamla stad

Från adressen Vene 12 går en kort gata vid namn Katariina käik. Här finns Katariina Gild, en liten galleria med olika typer av hantverk och konstnärsstudios. Ingången kantas av färgglada vimplar och träpaneler med medeltidsinpirerade porträtt av de verksamma hantverkarna.

Katariina Gild

Alldeles i närheten, vid Vene 6, finns ingången till  Meistrite Hoov – Masters’ Courtyard. Här finns ett litet kafé med bohemisk uteservering på det  kullerstensbelagda lilla torget och butiker med traditionella hantverk.

Katariina käik

Uppe på Toompea - Domberget

I den västra delen av Tallinns Gamla stad ligger Domberget. Här uppe ligger Alexander Nevskykatedralen som är en ortodox kyrka som byggdes 1894-1900 när Estland var en del av det ryska imperiet. Sovjetunionen, som officiellt var icke-religiöst, lät många kyrkor förfalla, även denna katedral. När Estland blev självständigt 1991 påbörjades en långsam restaurering av Alexander Nevskykatedralen.

Alexander Nevskykatedralen

Domberget ligger 20-30 meter högre än den omkringliggande staden och här uppe finns flera fina utsiktsplatser. Till väster om katedralen finns Tallitor’s Tower och Taani Kuninga Aed – Den danska kungens trädgård. Tornet är ett av fyra man kan besöka som del av Tallinns stadsmuseum. Från trädgården har man milsvid utsikt över Tallinn. 

Från utsikten Patkuli i den norra delen kan man ta trapporna ner från Domberget. Då är man inte långt ifrån Tallinns Centralstation med bussar och tåg.

Munkar i Den danska kungens trädgård

Toompea loss, Dombergets slott, har förstås en lika brokig historia som själva Estland som ockuperats i perioder fram till 1991. Dagens rosa barockslott med medeltida ursprung fungerar som Estlands parlament och ligger mittemot katedralen.

Landskronetornet vid parlamentet

Balti Jaama Turg

På Balti Jaama Turg, Tallinns stora marknad vid centralstationen, har vi hört att man kan köpa allt mellan himmel och jord. Utbudet kanske har förändrats i och med pandemin, för vi ser då mest bara frukt och grönsaker. Längre in i marknaden finns en tom yta. Var det här antikmarknaden brukade vara? På övervåningen märker vi inte av någon försäljning alls, men längre in på entréplan finns några restauranger och annan mat till försäljning. Vi får hoppas att ruljansen kommer igång igen under året.

Salutorget Balti Jaama

En dag i Tallinn

Det är tredje gången jag är i Tallinn. Alla gånger åker jag hit med 48-timmarsfärja och stannar i Tallinn över dagen. Det räcker alldeles utmärkt med en dag iland för att hinna göra Gamla staden. Den här gången regnar det en hel del, så viss del av tiden gick åt att vänta ut ösregnet inne på ett fik. Vill man göra en djupare dykning i den estniska huvudstaden behöver man förstås flera dagar på sig. Tallinn ska ha utmärkta spaanläggningar, så vill man stanna en hel helg kan man ju kombinera nöje med nöje så att säga.

Tallinn är en avslappnad stad som blandar friskt bland gammalt och nytt, det moderna och det traditionella. Det är långt ifrån lika skitnödigt hippt som Stockholm kan vara, men ändå en stad som ropar efter ungdom och urban kultur. Nästa gång kanske vi letar oss till andra områden än Gamla staden för att upptäcka just detta.

Vackra dörrar finns överallt i Tallinn
St. Simeon's and St. Anne's Church nära färjeterminalen i Tallinn

Till slut ett tips: vill man handla taxfree så rekommenderar vi att handla på SuperAlko som ligger väldigt nära färjeterminalen. Priserna är lägre än på båten, ibland så mycket som en hundring för exempelvis en flaska vodka. Sedan är det också lite roligare att botanisera bland lite mer udda sorter än vad som vanligtvis finns ombord. 

Senast jag var till Tallinn var för över 10 år sedan! Här finns ett inlägg från den resan.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Kryssningsweekend till Tallinn”

  1. Vi gjorde en likadan kryssning i början av augusti och tyckte också att det var precis lagom med tid i Tallinn och det gav mersmak så det kommer bli fler kryssningar dit. Älskade de färgglada dörrarna och ser att du hittade ännu fler än vad jag gjorde så jag måste tillbaka och leta efter fler dörrar! 🙂

    1. Ja, men det är ju lite lagom med en dag i Tallinn. Och ändå så pass nära att man kan åka dit flera gånger. Även om det var över 10 år sedan jag var där sist. Vackra dörrar kryllade det ju av, så dit och leta fler vetja! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.