Tallinn, Estland

Den första morgonen vaknar vi på ett kryssningsfartyg i Tallinns hamn och letar oss in till Gamla Stan som verkligen är värt ett eller flera besök. Så nära hem, men man får ändå en känsla av att vara långt borta på denna 48-timmarskryssning med Tallink Silja Line.


Mor och dotter på kryssning

En varm dag i augusti tar jag och mamma en 48-timmarskryssning till Estland och Tallinn med m/s Baltic Queen. Båten ska vara Östersjöns modernaste och lyxigaste fartyg enligt Tallink och visst är den fin och fräsch, men det är synd att det inte finns någon relaxavdelning eller spa. Det är ju halva nöjet med en kryssning att ligga i en bubbelpool på utresan och njuta av vår vackra skärgård. Båten avgår kl 17.45 och man är framme i Tallinn kl. 10.45 dagen efter. Sedan har man hela dagen fram till kl. 18 på sig att utforska staden.

Torget i Gamla Stan

I Tallinn är det stekande hett. Vi letar oss genast fram till Gamla Stan för att strosa runt bland alla charmiga hus och gränder. Det är full kommers på torget och jag köper senare en thémugg och mamma handlar ett par vinkrus i röd keramik.

Utsikt från Toompea

Vi promenerar upp till Toompea, en kulle i gamla stans övre del, till parlamentet och till Aleksander Nevskykatedralen och stannar till vid en utsiktspunkt som ger en fantastisk vy över Gamla Stan. Toompea kommer från tyskans Domberg, fritt översatt ”katedralkulle” på svenska.

En liten öl i välkommen skugga på uteservering. Ni ser hur uttorkad jag är…

Värmen tar på krafterna och vi tar ett stopp på en uteservering för att läska oss med en iskall öl. Det är skönt att sitta i skuggan, vila benen och titta på människorna runtomkring. Omgivningen känns mycket bekant, det påminner starkt om Visby, men så är de båda också gamla medeltida hansastäder.

Babushkas på språng

Döm om vår förvåning när två babushkas helt plötsligt kommer springandes förbi oss. Det måste vara ack så svettigt innanför den där dockutstyrseln. Detta är det mest spännande som händer oss på denna resa, bra mycket mer underhållande än showen i nattklubben på båten dessutom!

Vackra medeltida hus

Senare äter vi en god lunch och strosar vidare genom Gamla Stans vackra gator och bara insuper den medeltida atmosfären. När klockan närmar sig fem börjar vi sakta ta oss tillbaka till båten. Vi är båda mycket nöjda med dagen. Vid terminalen finns ett stort affärskomplex där man kan handla vin och öl till en billigare penning än hemma. Vi köper oss ett par kalla Bacardi Breezers att svalka oss med i hytten innan middagen.

Head aega Tallinn!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.