Youtubefenomenet ASMR – utställning på ArkDes i Stockholm

Har ni hört talas om Youtubefenomenet ASMR? First Morning ställde frågan på Instagram och då var det lika många som var bekant med ASMR som inte. Fifty fifty alltså. Det som började i liten skala på Youtube är idag big business. Men vad är egentligen ASMR? Vi tittar närmare på Youtubefenomenet ASMR och går på utställning på ArkDes i Stockholm.

Weird Sensation Feels Good - utställning om fenomenet ASMR

Vad är ASMR?

Uttrycket ASMR myntades för tio är sedan och står för Autonomous sensory meridian response. Många beskriver det som en orgasm för hjärnan. För andra är det en källa till avslappning från stress och ångest eller som en metod för att lättare kunna somna. Oftast är det ett visst ljud, användning av vardagliga objekt eller rollspel som framförs av en så kallad ASMR-tist som framkallar en känsla av en rysning eller pirr i hårbotten. Dessa triggers (vad som utlöser själva pirret) kan vara att man knackar på olika saker, prasslar med plast, pratar från öra-till-öra eller borstar med en makeupborste på filmlinsen. Ofta har ASMR-tisten gjort mycket research kring olika rollspel som t. ex. läkarbesök hos neurologen, klippning hos frisören, ansiktsbehandling hos hudvårdsterapeuten. Variationerna är oändliga och utfallet förstås väldigt individuellt.

Jag, Madeleine, upptäckte denna känsla för säkert tjugo år sedan. Eller nog tidigare än så. Ni vet när man knäckte det där fiktiva ägget på huvudet och lät fingrarna simulera att det råa ägget rann ner längs hårbotten? De där rysningarna som uppstod. Det är ASMR. En del kan inte alls känna eller förstå sig på ASMR. Andra förstår precis vad man talar om. Jag snubblade bara över en video på Youtube för en sisådär 10 år sedan och vips blev jag introducerad till vad som senare kom att bli något av en folkrörelse – ASMR.

Utställning om ASMR på ArkDes i Stockholm

Utställning om ASMR på ArkDes i Stockholm

Fram till 1:a november 2020 har ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, en gratis utställning om ASMR. Så här beskriver de själva utställningen Weird Sensation Feels Good: ”Utställningen är den första i sitt slag som lyfter fram denna känsla och det nya kreativa fält som har vuxit upp kring den. För bara ett decennium sedan avfärdades ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) i stort sett som ett fantasifoster. I dag representerar termen en av de största rörelserna på internet och den har blivit omöjlig att ignorera.”

Jag som har följt utvecklingen av ASMR på Youtube och dessutom är en storkonsumet av ASMR-videos tycker att utställningen är lite svår att ta till sig. Men för en nybörjare är den förmodligen intressantare. På ena sidan i rummet finns tv-monitorer som visar det visuella i ASMR – en konstnär som målar tavlor och talar beskrivande om hur han går tillväga. Vid andra stationer kan man lyssna till olika ASMR-artister och/eller se videos. Man måste ta av sig skorna ifall man vill ligga ner på de vita dynorna som draperar de två långväggarna och påminner om hjärnans vindlingar. Man får även två hygienskydd att sätta på hörlurarna vilket känns extra bra i dessa tider. 

ASMR-tists på ArkDes i Stockholm

Exempel på ASMR

Eftersom det är så svårt att förklara för någon som aldrig upplevt ASMR eller kommit i kontakt med det tidigare tänkte jag ge lite förslag på ASMR-artister som jag tycker är riktigt bra. Men hur och om man upplever ASMR är som sagt extremt individuellt. Kanske att man till och med måste träna sig till att känna ASMR? Och vissa kan inte känna något alls. Någonsin. Jag har i alla fall haft stor glädje av ASMR under perioder som varit stressiga, sorgefyllda eller bara som avkoppling efter en arbetsdag eller som insomningshjälp. Jag tittar ofta på ASMR-videos i sängen vid läggdags och somnar ofta redan efter 10 minuter. Jag finner ett lugn i ASMR och det är som meditation för mig. Som yoga för hjärnan.

Några ASMR-artister har flera miljoner följare på Youtube och lever på att göra ASMR-videos. Följande kanaler och ASMR-artister tillhör några av mina favoriter:

Gentle Whispering

TV Shili

ASMR Twix

ASMR kan delas upp i olika grenar som t.ex. Sleep, Eating, No Talking, Massage, Whisper och Fast & Aggressive. Det är en enorm community och många av de största ASMR-artisterna är asiatiska och kan ha så många som 10 miljoner följare! T.ex. SAS-ASMR och Zach Choi ASMR. Vissa videos kan ha visats så många gånger som 86 miljoner gånger!

Youtubefenomenet ASMR har alltså blivit en storindustri från att ha varit en obskyr företeelse som man kanske skämts för att prata om eftersom det varit så okänt och svårförståeligt. Det handlar helt enkelt om avkoppling från en stressig värld full av intryck. Det handlar om långsamma rörelser, ord man inte riktigt kan höra, viskningar och en suggestiv ljudbild. Meditation. Ett drömlikt tillstånd. Andhämtning och djupandning. Som slow food för hjärnan. 

Så har du svårt att somna eller behöver koppla bort en hjärna som går på repeat? Googla på ASMR, så kanske du hittar det som passar just dig i ASMR-djungeln!

ASMR kan hjälpa till att dämpa ångest. Vill du läsa mer om ångest och panikångest?

Att resa med paniksyndrom och fobier – går det?

Att resa med paniksyndrom och fobier – update

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.