Julbord ombord på M/S Waxholm III

Strömma Kanalbolaget arrangerar i november och december ett antal julbordskryssningar från Nybrokajen i Stockholm. Vi väljer att boka in oss och våra vänner på en eftermiddagskryssning ombord på sekelskiftesbåten M/S Waxholm III. Strömmas egen beskrivning av julbordskryssningen lyder: ”Sagojul med dignande traditionellt julbord. När du kliver ombord känner du historiens vingslag direkt – julstämningen är som ur en sagobok från förr”.

M/S Waxholm III byggdes 1903 och är ett av Strömmas klassiska skärgårdsfartyg. Julbordskryssningen tar 120 sittande på två däck. Krögarparet Jesper Taube och Maria Svensson bjuder på ett traditionellt julbord i sju turer.

Båten avgår från Nybrokajen

En eftermiddag i december kryssar vi så runt i Stockholms skärgård under tre timmar och äter julbord. Vi börjar med en glögg när båten lägger ut från Nybrokajen, stävar ut ur Ladugårdslandsviken mot Södermalm och vidare söder om Djurgården ut mot Värmdö och Stora Höggarn där vi vänder och åker tillbaka.

M/S Waxholm III

Båten är fullbokad och det är trångt mellan borden, men stämningen är god och det är verkligen ett dignande julbord som står uppdukat i fartygets mitt. Traditionsenligt äter man julbordet på sju tallrikar, men jag äter lite hipp som happ, är lite crazy och blandar sillen med laxen, skinkan med osten. Dricker en öl och en snaps och avslutar med en rom till efterrätten. Allt smakar riktigt bra och det finns hur mycket som helst att välja mellan. Här borde det finnas något för alla. Min favorit blir laxmoussen och Pda blir lyrisk över alla olika sorters senap. När jag kliver av båten är jag precis lagom mätt, men mycket, mycket belåten.

Traditionellt julbord
Tallrik nummer tre
Ät julbordet på rätt sätt
Julbordsgänget

Att äta julbord ombord på M/S Waxholm III kostar 630 kr per person och då tillkommer dryck. Jag kan tycka att det absolut är värt pengarna, men att 86 kr för en öl kanske är lite att ta i. Servicen ombord är oklanderlig och det känns aldrig trångt trots att båten är rätt liten, snarare mysigt. Man betalar förstås för själva båtresan också, så det blir ju en större upplevelse än att bara äta julbord på en restaurang. Jag tycket att det absolut är prisvärt och jag kommer med all säkerhet göra om det nästa år.

Stockholm är grått och regnigt, men gör sitt allra bästa för att bidra till julstämningen när vi kliver av båten igen och går hemåt genom stan.

Kungsträdgården
Sergels Torg

Vill ni läsa om andra julbordskryssningar med Strömma rekommenderas Liniz Travel & Lifestyle och Mat och Resebloggen.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Julbord ombord på M/S Waxholm III”

  1. Det var verkligen superdåligt. Maten var inte alls gott, service var usel och trångt. Man kan dessutom inte gå tidigare om man vill eftersom man är ute och åker på vattnet. Jag rekommenderar att inte komma hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.