El Castell de Guadalest

Utsikten från El Castell de Guadalest över vattenreservoaren och den omgivande Guadalestdalen är spektakulär. Det är tinnar och det är torn, historiens vingslag är kraftfulla och de omgivande bergen adderar till en nära nog episk upplevelse. Detta är den perfekta dagsturen på Costa Blanca i Spanien!

Dagstur till El Castell de Guadalest

Befinner ni er i Alicante eller Benidorm tipsar vi helhjärtat om en dagsutflykt till El Castell de Guadalest. Enligt statistiken är Guadalest det mest besökta turistmålet i hela Spanien med 2,5 miljoner beökare årligen. Därför bör man med fördel komma hit under lågsäsong. Vi är här i november. Kolla upp väderprognosen innan, man vill ha sol när man är här!

Vi bokar en hyrbil via Discover Cars som hämtas upp på hyrbilsfirman Record-go vid Alicantes tågstation. Vi hyr bilen från 10.00-20.00 eftersom vi vill ha god tid på oss och för att vi ska köra till två olika ställen. Först ut blir Guadalest. Att köra ut ur Alicante är relativt smärtfritt och enkelt. Enligt Google Maps ska det ta runt en timme till Guadalest och det stämmer bra, vi tar oss dit på 1 timme och 10 minuter. Hur många rondeller vi kör igenom tappar vi snart räkningen på, men de är många!

Raka spåret från parkeringen, genom byn och in genom Portal de Sant Josep

Vi blir anvisade en plats på den stora parkeringen till höger när man kommer in i byn Castell de Guadalest. Det kostar inte många euro att parkera här under lågsäsong och man får stå hela dagen. Under högsäsong rekommenderas att komma riktigt tidigt för att ens få en parkering. Då kommer även busslasterna med turister och det blir trångt överallt! Man går över vägen och in i byn och följer Calle Sol förbi diverse souvenirbutiker och museum. Snart ser man klippan, dalen och Portal de Sant Josep. Här finns en karta över El Castell de Guadalest.

Vackrare entré får man leta efter - Portal de Sant Josep till El Castell de Guadalest

Innanför murarna finns flera museum, serveringar, butiker och i slutet Plaza San Gregorio med utsikt ner mot byn, dalen och vattenreservoaren. Det finns även museum och restauranger nere i själva byn, men vi finner att de är lite av en turistfälla. Pda köper ett par solglasögon här för €5 och de håller än, så det är inte överpriser på allt!

Plaza San Gregorio

För att komma in till själva kastellet måste man betala in sig på Museum Casa Orduna som ligger precis där man kommer in genom portalen.  Här bodde den prominenta familjen Orduna i mitten av 1600-talet. Möbler och dekorationer är bevarade från 1800-talet och många av rummen är öppna för allmänheten. Ett intressant museum. Inträde kostar €4. Det är genom detta museum som man sedan kommer upp till själva kastellet San Jose. 

Utsikt från kastellet

Kastellet San Jose uppfördes under 1000-talet av den dåvarande muslimska populationen av Iberiska halvön. Det är dock inte mycket bevarat av kastellet eftersom det förstördes i två jordbävningar 1644 och 1748 samt 1708 under det spanska tronföljdskriget.  

Omgiven av mäktiga berg

Byn Castell de Guadalest har bara kring 220 permanenta boende och omgärdas i norr av bergskedjan Aixortà, i söder av Aitana och i väst av Serella. Från Benidorm tar man väg CV-70 nordöst in i landet och då blir det bra mycket snirkligare vägar att köra än innan mellan Alicante och Benidorm.

Oförskämt nöjd med vår dagstur till Guadalest!

Vi kan verkligen rekommendera en dagstur till El Castell de Guadalest. Vi är i här i 2,5 timme och äter en usel lunch inom den tiden också. Sedan kör vi vidare mot en annan bergsby som vi spanat in genom att köra runt på Google Maps hemma i soffan i Stockholm. Vad gjorde man innan Google Maps? 1,5 timme längre in i landet ligger Bocairent. Häng med oss dit i nästa inlägg!

Ni har väl inte missat våra artiklar om Alicante och Villajoyosa?

På vår Spanien-sida finns fler artiklar om Costa Blanca, Andalusien och Barcelona

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.