Galärvarvskyrkogården – värt ett besök

First Morning vill tipsa om ett undangömt ställe värt ett besök på Djurgården i Stockholm. Jag snubblade själv över det på en morgonpromenad bara för någon vecka sedan. Galärvarvskyrkogården, en kyrkogård från mitten av 1700-talet, ligger snett bakom Nordiska Museet på Djurgårdsvägen. Nordiska Museet är den fantastiskt vackra byggnad som ligger efter Djurgårdsbron på höger sida snett emot Blå Porten. Kyrkogården är även granne med Vasamuseet.

Blå porten
Nordiska Museet

På Galärvarvskyrkogården finns ca 1 300 gravplatser som från början var avsedda främst för svenska flottans personal. Här begravdes amiraler, generaler, präster, båtsmän, skeppare, timmermän och pistolsmeder. Den första begravningen ägde rum 1742 och fram till 1969 så kan omkring 5000 personer ha begravts här.

Numera finns även en minneslund där bl.a. Margareta Krook är begravd. Andra kända personer som är begravda här är Stikkan Anderson och Vilgot Sjöman.

Galärvarvskyrkogården - svenska flottans kyrkogård
Gravstenar från 1800-talet
Den första begravningen ägde rum 1742, kanske var det denna?
Vackra gamla gravstenar i stämningsfull omgivning

På kyrkogården finns en minnessten över besättningen på den DC3:a som 1952 försvann någonstans över Gotska Sandön i den så kallade Catalinaaffären.

Minnessten över besättningen på DC-3 79001 Hugin

Intill Galärvarvskyrkogården invigdes 1997 ett nationellt minnesmonument över de 852 personer som så tragiskt miste livet i Estoniakatastrofen den 28 september 1994, Estoniamonumentet.

Del av Estoniamonumentet

Är ni på Djurgården så rekommenderas verkligen ett besök hit. Det är en otroligt vacker och stämningsfull kyrkogård som andas historia och uppmanar till stillhet och meditation.

Please follow and like us:
error0

2 Replies to “Galärvarvskyrkogården – värt ett besök”

  1. Spännande ställe! Kyrkogårdar har nåt speciellt, både fascinerande och läskigt/sorgligt på samma gång. Speciellt gillar jag judiska kyrkogårdar, det finns en i Nice som är helt galen med utsmyckningar. På gibraltarklippan finns också en intressant.

    1. Ja, det är nåt speciellt med kyrkogårdar. Skräckblandad förtjusning verkligen! Tack för tips om Nice och Gibraltar! Vi var till Recoleta i Buenos Aires där Evita Peron ligger begravd, verkligen cool kyrkogård. Milano har också en svulstig kyrkoård med galna mausoleum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.