Tre dagar i Bangkok

Enligt säker källa från Britt-Marie Bergman Saengkhamchu finns det runt 500 tempel i Bangkok. Vi besöker en handfull, däribland Golden Buddha Temple och Wat Pho. Under tiden träffar vi på minst dubbelt så många varaner. Bangkok är verkligen både och! Det här är vad vi gör under tre dagar i Bangkok.

Golden Buddha Temple

Historien bakom den Gyllene Buddhan är ju lite lustig. Den Gyllene Buddhan byggs för 700 år sedan.1767 lindar man in statyn i gips för att förhindra plundring av burmeserna och statyn ligger obemärkt i ruinerna efter kriget fram till 1955, när man bygger själva templet åt den vördade Buddhastatyn. Då råkar man nämligen tappa den i marken och under gipset som bryts isär hittar man en staty av 5.5 ton guld. Lyckotapp!

Golden Buddha Temple en mulen förmiddag

Det kostar endast 40 bath per person att besöka templet. Värt varenda bath! Ta metron till Hua Lamphong och gå mot Chinatown. Det är skyltat till Golden Buddha Temple.

En sittande Buddha av 5,5 ton guld

Sampeng Lane

En kilometerlång smal marknadsgata med avstickare överallt. Sampeng Lane (Soi Wanit 1) är hjärtat i Chinatown. Mopeder, varukärror, businessidkare, ett fåtal turister och Bangkokbor i ett härligt sammelsurium. Ibland tror vi att vi är i Marrakech, men det är mycket lugnare här; färre mopeder och ingen överhängande påkörningsfara. En soft gata att flanera på helt enkelt.

Godsaker på marknadsgatan Sampeng Lane

Wat Ratchaburana

Vi snubblar bara över det här templet på väg någon annanstans. Byggt 1424, förstört under WW2, sedan återuppbyggt med folkets hjälp. Templet är stängt för besökare, men munktoaletten är öppen för allmänheten och man får gå upp till den bredvidliggande pagodan.

Porslinsmosaik. Wat Ratchaburana.

Hamnkvarteren vid floden Chao Praya

Vi tråcklar oss ner till hamnkvarteren vid floden. Här är det mekaniska verkstäder, low-tec utan anställda. Känns inte på något vis olustigt, ingen verkar ta någon notis om oss. Vi sätter oss i en korsning och dricker kaffe och den godaste mangosmoothien nånsin på Sunset Café & Woodwork.

Bostäder vid Chao Praya river.

Wat Pho

Wat Pho är ett av Bangkoks äldsta och mest besökta buddhistiska tempel. Det kostar 200 bath att gå in och när vi är där i mitten av november är köerna obefintliga. I entrébiljetten ingår en flaska vatten som man kan hämta vid den liggande Buddhan. Ett välkommet inslag eftersom det är en het och solig dag.

Wat Pho har ca. 1 000 Buddhaavbildningar

Tempelområdet är inte så stort, det är lättmanövrerat och symmetriskt uppbyggt. Det ser alltså i stort sett likadant ut från alla håll. Man gör det på ca. 2 timmar och då har man sett en enorm mängd Buddhastatyer.

Templets höjdpunkt är ändå den sömniga liggande Buddhan. 46 meter lång, 15 meter hög. Fötterna 5 meter långa. Här är det trångt och många selfiedårar som tar plats. Men riktigt häftigt, så megavärt!

Liggande Buddhan. Lång och glänsande. Och vilka fötter sen.

Den (not so) kungliga paraden

Vi kommer fram till Grand Palace, det kungliga palatset. Det är avstängt runtomkring och människor börjar samlas. Vi frågar en vakt vad som händer. ”Kungen kommer!” Oj, det låter ju spännande, nu måste vi ju stå kvar och vänta in paraden. Vi väntar i 40 minuter. Det trixas med stängsel, justeras med uniformer, trimmas med fotarbete, rättas med hattar. Och sen går alla in i Grand Palace igen. Det var en övning.

Kungens kompisar

Lumphini Park

Vi gillar ju Bangkok, men erkänner att vi efter två dagar är rätt trötta på trafiken och transportstymlet. Så vi letar oss till Lumphini Park och lugnet. Men se, Röda Korset håller en gigantisk marknad i parken och det är försäljning av varor, mat och dryck till höger och vänster och ett himla folkliv som vi inte riktigt räknat med. Vilka är alla dessa människor som går runt i parken och handlar och står och köar till marknadsstånd som säljer någon sorts chokladmilkshake som verkar så omåttligt populär? Är det verkligen INGEN som jobbar i den här staden? Jodå, säkert. I alla fall tjejen som bjuder mig på en liten friterad gräshoppa.

Wild life in Lumphini Park. Vi ser säkert 15 varaner. Så sjukt coola djur.
Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.