5 djuriska resor

Vi gillar ju djur, men vi har inga egna djur eftersom det skulle försvåra vårt resande en hel del. Så då åker vi i stället på lite mer exotiska långresor ibland för att få syn på djuren i det vilda. Ja, inte för att vi skulle vilja ha en varan eller ens en flodhäst i vår trerummare i stan, det skulle snarare bli en katt i så fall. Men ni fattar.  Djur i det vilda är ju klart bäst! Här kommer de fem mest djuriska resorna vi gjort i kronologisk reseordning.

Malaysia 2009

Malaysia blir vår allra första långresa tillsammans. Jag hade bara varit utanför Europa en gång tidigare och då inte längre än till Tunisien. Resan till Malysia gjordes innan First Morning, men en reseberättelse är på gång.

Vi bor ett par nätter i nationalparken Taman Negara och gör djungelvandringar, men det verkliga djurlivet uppenbarar sig runt hotellet på ön Langkawi. Det fullkomligen kryllar av djur där. Apor som sitter på altanen utanför vår bungalow, en rackare sträcker till och med in handen genom dörren för att försöka nappa åt sig en påse med nötter. Ödlor som slåss med varandra nere vid stranden. Jätteekorrar som kastar sig mellan träden. Grodor som kväker symfonier på nätterna. Och så den där enorma varanen som bor i poolens pumphus och kommer fram bland solstolarna i skymningen för att leta föda.

Poolhusvaranen, så grymt cool!
Spectacled Leaf Monkey
Dolksvansen, den levande fossilen
090312-23 Langkawi Malaysia 084
Longhorn Cowfish eller Boxfish
090312-23 Langkawi Malaysia 062
Ursöt liten krabba
Magnifik dagslända

Mexiko 2010

Mexiko var ju fantastiskt på alla sätt och vis: mayakulturen, Chichen Itza, cenoterna och framförallt maten. Vädret var lite sisådär under en tvåveckors charter i februari och orten Playa del Carmen lite väl turistig, så vi höll oss till de lokala områdena på kvällarna som man tydligen inte alls skulle vistas i p. g. a. rånrisk och knark. Var det därför det stod poliser med k-pistar överallt? En reseberättese om Mexiko är på gång. 

Förutom en rätt skrämmande encounter med en polisman, så fick vi se en suddig sjöko, coola leguaner bland mayaruinerna, massvis med fiskar och stora barracudor, små hajar och havssköldpaddor när vi snorklade. Men bäst var kanske de blinda malarna vi stötte på när vi grottsnorklade.

Ja, och så var vi på en marknad och vann högvinsten. Ja, enligt Pda alltså. Han skulle ha den där Sid om han så skulle satsa de sista pesosarna han hade!

Närkontakt med pelikan
Biffig leguan
100209_Mexico_0129
Sjöko eller manat
Sengångare. Vänta här, nu blev det väl ändå fel land?

Madagaskar 2012

Denna spektakulära ö med de vänligaste människorna vi någonsin träffat på. Dock kände vi oss lite som kungaparet där vi åkte landet runt i vår jeep och vinkade till människorna längs vägarna. Ja, de vinkade till oss först förstås, men vi var verkligen ”vaza” var vi än kom: den vita människan. Vi var oftast de enda turisterna, på ett av hotellen var vi de enda gästerna och personalen stod med händerna bakom ryggen redo för att serva. Kändes kolonialt och lite obekvämt. Men vilken ö, vilka människor och vilka djur!

Läs mer om resan till Madagaskar här.

Får mig osökt att tänka på en låt med Culture Club
Lipsill aka brun maki lemur
Tusenfoting, 20 cm lång
Napoleon, den 100-åriga jättesköldpaddan
Brown lemur med unge
120412_Madagaskar_0177_f
Jag ser nog vad ni håller på med bakom min rygg...

Tanzania 2013

Vår safariresa till Tanzania är ju lätt den mest djurrika resan vi varit på. Vi såg så många olika arter och individer att vi nästan blev lite blasé efter några dagar. Eller, inte blasé kanske, snarare bortskämda. Vi såg t.ex. fem leoparder, vilket ska vara väldigt sällsynt. Hela big five såg vi också samt little big five, vilket nästan var lite roligare.  Vi var både till nationalparken i Arusha, till Serengeti och till den spektakulära Ngorongorokratern. Läs mer om vår safari här.

Balanserande leopard
Migrerande zebror i tusental
Skenande elefant
130318_Tanz_Seychellerna_0533_f
Jag badar hela dagarna. Och bajsar.
Punkpippi
130316_Tanzania_0113
Blivande lejonkungar?
Spanar efter dagens skrovmål
Twiga på swahili

Costa Rica 2017

Julen 2017 spenderade vi tre veckor i Costa Rica (och i Nicaragua) där vi bodde i djungeln omgivna av vrålapor och gick på nattvandring bland grodor och spindlar. Fjärilar stora som solglasögon, giftiga minigrodor och en sengångarmamma högt uppe i ett träd. Landet bjöd dock på färre djur än vi förväntat oss, men vilka djur ändå! Läs mer här.

171218_CR_Nic_Mmob_0212_f
Blå monark
Rödögd trädgroda
Sengångare fotad genom en kikare
Vrålapa med julornament (!)

Avslutningsvis

Möjligen för att det var vår första långresa, men jag skulle verkligen kunna tänka mig att åka tillbaka till Malaysia. Maten var helt galet god och sådant djurliv inpå husknuten har vi inte upplevt sedan dess. Tyvärr är just det hotell vi bodde på jämnat med marken, men det finns ju andra öar och hotell. Tipsa gärna om ni har varit i Malaysia!

Fler safaris kommer det garanterat bli. Botswana och Namibia känns nu högintressant. Kanske även Sydafrika. Tipsa gärna om er bästa safari!

Vi var bara till den norra delen av Madagaskar på grund av översvämningar och kraftigt regn på den södra delen. Därför fick vi tyvärr inte se de välkända ringsvanslemurerna i vilt tillstånd. Ännu ett besök till denna makalösa ö skulle sådeles kunna tänkas, men det finns ju så mycket annnat att se, så det blir knappast av.

Mexiko vill jag gärna till igen. Maten, maten, maten! Någon som har varit till Stilla Havs-sidan? Tipsa gärna!

Nästa land i Centralamerika skulle kunna bli Belize, det känner jag mig väldigt sugen på. Har ni varit där?

Vilken är din djurrikaste resa?

Please follow and like us:
error0

2 Replies to “5 djuriska resor”

  1. Jag älskar att få se vilda djur i sitt naturliga tillstånd <3 Min överlägset mest djurrika resa hittills var Australien, ett fantastiskt land för den som älskar alla sorts djur!

    1. Ja, det är ju helt fantastiskt av vi har ynnesten att få se dessa djur! Australien är definitivt en drömresa. Jag vill så gärna se quokkorna på Rottnest Island bl.a.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.