Kina – intryck efter två veckor

Drygt två veckor i Kina. Vad har vi lärt oss? Jo, att Pda är populär så in i bomben. Är det skägget, längden, hela konkarongen? Det vet vi inte, men oj vad han finns på många kinesers mobiler just nu! Unga som gamla. Män som kvinnor. Och barn. Hos skolbarnen är han allra populärast!

Pda är SÅ fotogenique i Kina
Skolbarnen flockas kring celebriteten

Vi har också lärt oss att kineserna är fruktansvärt älskvärda. Glada, hjälpsamma och genomtrevliga. Och vi förstår varandra rätt lätt ändå utan att använda det talade språket. Nu tror ni nog att vi använder oss av teckenspråk? Oh, nej, det finns ju översättningsappar! Häng med! Det fladdrar till på mobilen, så översätter de varenda maträtt på menyn. Nemas problemas. Eller vad det nu heter på mandarin.

Och på Hot Pot restaurangen där ringer de till halva släkten, de som kan några ord på engelska, för översättningshjälp, och alla gäster blir involverade i vad vi ska välja att äta. Och tjejen i kassan klättrar som en akrobat på hyllan för att hämta ner en flaska vin åt oss. Den har samlat en hel del damm innan vi korkar upp den. Med inte desto mindre god för det! En flaska av det röda Great Wall.

Hot Pot – inte utan matbeställningsproblem! Men det fixade det här gänget!

Maten har haft både upp- och nedgångar minsann. Oftast äter vi gott, men ibland blir det lite trist. Och man får passa sig för all inälvsmat de äter här, så att man inte sitter där och glufsar i sig grismage helt plötsligt. Luktar illa från restaurangerna gör det också.

Och så ölen. De dricker inte kalla drycker alls här. Rumstempererat ska vara bra för matsmältningen. Så ölen är varma. Och på många ställen säljer de bara folköl. Man vill ju ha en kall öl till de heta nudlarna, men till och Madeleine får lära sig att dricka ljummet.

Nudelbonanza!

På våra tågresor ser vi ett vidsträckt land där varje stad är den andra lik. Höghus överallt, reser sig som enorma svampar ur tidigare jordbruksland. Här blir bönderna rika på att sälja mark till staten. Höjden av lyx är att bo i en lägenhet i en förort, gärna nära en konstgjord sjö eller park. Konsumtion är den nya guden, det förflutna tittar de på i en glasmonter i ett museum.

De som växte upp innan landet öppnade upp vill helst glömma det gamla, bort med det och in med det nya. Inget förflutet, bara framtid. Så länge den nu håller.

Visste ni förresten att Kina införde elmopeder för tjugo år sedan? Det är dödstyst i de enorma vägkorsningarna där tusentals mopeder ljudlöst susar fram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Kina – intryck efter två veckor”

    1. Tack! I Beijing är de lite mer försynta, men igår fick vi vara med på i alla fall ett foto. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.