Sommarplaner 2020 – corona edition

2020 kommer ju gå till historien. För en hel radda av orsaker. Personligen för att vi under vintern tog en timeout från jobb och vardag och drog till solen. Så kom pandemin. Den som drabbar även oss i väst. Och Black Lives Matter. Demonstrationer världen över. Upprörda röster. För och emot. Kaosets år. Och mitt i allt detta. En glad nyhet om rörelsefrihet i landet. Vi bjuder på våra sommarplaner 2020 – corona edition.

Tystnad tagning

Ja, det har onekligen varit väldigt tyst på First Morning hela våren vilket ju har sina orsaker. I mars pausade vi våra inlägg från Sydostasien. Tänkte att ingen väl har lust att läsa om Thailand just nu. Vi sparar lite på att skriva om öhoppande, snorkling och våra intryck från svenskortena Kao Lak och Koh Lanta. Det tar vi senare. När vi får resa utanför Sverige igen.

Fundera lite på den frasen. När vi får resa igen. Det behöver ju faktiskt inte betyda att vi bör eller ska resa igen. Varför inte låta jorden läka ett tag, samla sig, pusta ut. Andas. Ta nya tag. Och samtidigt kan vi tänka över hur vi ska göra framledes. Turism behövs. Men kanske i en annan form. Till andra platser. Fördela gracerna. Ge dig själv tid att tänka på det nu när vi inte får resa.

Kontemplation kanske är det nya? (Luang Prabang, Laos)

Pre-corona

Lyckokast 1: att vi prickade in vår stora Kinaresa till april 2019. Tänk bara om vi hade planerat denna resa till våren 2020 – the horror! Att ingen kommer vilja läsa om Kina på många år framöver är ju lite synd då bloggen stoltserar med hela 28 inlägg från detta, på många sätt, makalösa land.

Lyckokast 2: att vi åkte till Sydostasien november 2019-februari 2020. Och inte senare. Jösses vilken annorlunda resa det hade blivit då. Inte alls den välbehövliga pausresa vi hade ynnesten att ta.

Perfekt timing på vår pausresa (Koh Chang, Thailand)

Outbreak & pandemi

Den 20:e januari skriver min svärmor till oss att vi ska akta oss för coronaviruset. Vi är då i Thailand och ger oss ut i radioskugga på havet i tre dagar på en snorkeltur från Kao Lak. Tänker inte alls på detta. Vadå, det är ju i Kina det där, långt härifrån. Att folk har munskydd på sig i Thailand är ju inget nytt. Det beror, just nu i alla fall, inte på coronan.

I slutet på Sydostasienresan börjar vi höra mer om att smittan sprider sig. Blir lite fundersamma över hur många kineser som hann resa ut ur Kina innan lockdown. Hur många som kan vara smittade eller smittbärare bor egentligen på vårt hotell? Plockar av samma bufféfrukost som vi? Men rädda? Nej. När vi kliver av planet på Arlanda den 16:e februari är det som efter vilken resa som helst. I Bangkok blev alla passagerare som ankom scannade. På Arlanda kliver vi bara rätt ut i vinterluften. Vi bär inte på något virus. Men hur många andra gör kanske det?

Innan flygplatserna började eka tomma. (Suvarnabhumi airport, Bangkok)

Tänk. Ett steg längre. Än till dig själv.

Det jag först och främst är rädd för just nu, just idag, är inte att bli sjuk i covid-19 utan hur den här pandemin påverkar vårt samhälle. Jag ser medmänsklighet och ömhet, men nästan ännu mer egoism och otålighet. Man vill att det ska går över – så att man kan – hör och häpna- resa igen. Resa? Det var resandet som såg till att det blev en pandemi. Att få resa igen måste väl ändå vara så oerhört sekundärt i jämförelse med andra så mycket viktigare saker? Som att människor slutar dö. Kan andas igen. Att folk får behålla sina jobb. Att näringsidkare inte går i konkurs. Att de äldre och andra riskgrupper slipper isolera sig i sina hem.

Vi svenskar har haft en enorm frihet jämförelsevis, men vi har hanterat den ganska dåligt. Det ser jag varje gång jag går utanför dörren. I mitt arbete. På gatan. Människan saknar tålamod, kan inte vänta, det ska gå snabbt, snabbt. Så jag kan få tillbaka mitt gamla liv. Jobba, socialisera, träna, gå på krogen, shoppa, resa och krama barnbarnen. Om du väntar ett tag till kanske ingen behöver dö på kuppen. Tänk. Ett steg längre. Än till dig själv.

Man längtar ju efter folk, men den som väntar på nåt gott... (Koha Lanta, Thailand)

Sommarplaner 2020 - corona edition

Ok, men nu var det väl ändå våra sommarplaner det skulle handla om? Blev bara tvungen att avhandla lite saker jag varit tacksam eller frustrerad över först. Vi har ju varit väldigt tysta i allt detta. Lämnat analyser därhän. Det är inte där vi väljer att lägga vår styrka. Vi har varit upptagna av att anpassa vårt liv efter de nya riktlinjerna.

Så ja, i sommar är vi alltså begränsade till vårt eget undersköna land. Innan beskedet att vi nu får röra oss över hela landet tänkte vi oss dagsturer två timmar från Stockholm. Men nu – there’s no end to the possibilities!

Ändå. Vi reser ju ofta inte så särdeles mycket i Sverige. Normalt sett. Några veckor av semestern är vi alltid i vår kolonistuga Bodegan i Bollnäs. Ibland tar vi en sol- och badresa till Medelhavet och en sensommarweekend till någon vacker europeisk kulturstad. Men i år blir det faktiskt detta:

Weekend på Fredriksborgs Hotell

Redan nästa helg, 13:e juni,  har vi bokat in oss en natt på Fredriksborgs Hotell på Värmdö. Vi har hört så mycket gott om detta vackert belägna hotell vid Oxdjupet. Att en av ägarna är en gammal god kollega gör ju inte saken värre direkt.

Bild lånad från https://www.fredriksborghotel.se

Misommar på Bodegan

Tåg upp till Bollnäs. Aldrig har väl en tågbiljett vart så billig. Under 400 kr t&r. Och så får vi ett varsitt ledigt säte bredvid oss. Lyx. Att fira midsommar i kolonistugan i Bollnäs är också lyx. Och oj, så vi längtar dit nu! Hoppas på att träffa familj, vänner och kollokompisar. På säkert avstånd förstås! Vi har knappt umgåtts med någon sedan i mitten på februari. Törstar lite efter att få se och prata med någon annan än kollegor och sambo. Skypemöten i alla ära. IRL är ju ändå snäppet vassare. Vi får se om midsommarhelgen bjuder på någon utflykt eller om vi bara fyller på med klorofyll från kolonin.

Dans kring midsommarstången (Bodegan på Bollnäs koloniträdgårdar)

Rivstart på semestern i Linköping?

Finns lite planer på att kanske starta semestern med en tur ner till vår vän Frippe i Linköping. Inte spikat än dock. Men det vore väl läge nu att äntligen besöka denna stad? Kanske cykla längs Göta Kanal?  Och så får vi ju en egen guide som kan visa oss runt!

Bild lånad från https://visitlinkoping.se/

Vårt Hälsingland

Sommaren 2019 startade vi vår bloggserie Vårt Hälsingland och den kommer vi bygga vidare på i sommar. I år tänker vi i banorna: restauranger & caféer, Vinströmmarna, utsiktspunkter, badplatser, åka dressin på Dellenbanan i Delsbo, Ingalunda Gård och salta bad i Långvind. Kom med tips! Vart borde vi åka? Och vill man hänga på, så hojta bara till! Tre veckor har jag till mitt semesterförfogande. Pda har fyra (han är ju alltid värst!). Det blir nog Bodegan för hela slanten. Hoppas jag.

Det blir väl en Bodegasommar i år?

Så ja, sommaren blir nog ungefär så som vi redan hade tänkt. Vi hade ingen utlandsresa planerad. Tänkte inte resa utomlands alls resten av 2020 efter vi kom hem från långresan. Så för oss blev det ingen skillnad. Inget att avboka, omboka, förlora pengar på. Inget trassel. Då hoppas vi bara på en varm och solig sommar! En Stockholm- och Hälsingesommar. Inte fy skam. Alls.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.