Belgrad, Serbien

Den första morgonen i Belgrad är vi lyckliga över att åter vara i vårt älskade Balkan!  Vi åker dit en weekend över påsk och vi blir inte besvikna: Belgrad visar sig vara en ytterst trevlig, billig och fantastiskt levande stad.
 

Air Serbia flyger till Belgrad på dryga två timmar från Arlanda och har på denna korta flygresa hunnit servera både mat och dryck. Det kallar vi service! Och inte kostar det extra heller. Vi landar runt lunch på Nikola Tesla Airport. Bankomat finns precis vid utgången på flygplatsen och minibuss A1 från flygplatsen in till stan via Novi Grad har hållplats precis utanför utgången. Det är bara att hoppa på bussen och sätta sig så kommer chauffören och tar betalt, 300 RSD pp. Bussen stannar på tre ställen, vi åker till slutstationen Slavia Square och resan dit tar 40 min. Därfrån går vi till Life Design Hotel på 20 min. Läs vår hotellrecension på Tripadvisor här.
 
Belgrad är en mycket promenadvänlig stad. Breda trottoarer och, i alla fall nu när det inte är turistsäsong, väldigt lite folk i farten. Ingen trängsel här inte.
 
 
 
Utanför Life Design Hotel
 
Five Elements Spa
Vi har fri tillgång till hotellets Spaavdelning, vilket visar sig vara suveränt. Inget går upp mot en bubbelsession efter en hel dags promenad i ett halvkallt Belgrad! En massage per person ingår också. Efter en utekväll med sång, vin och dans sitter den som en smäck!
 
 

Kalemegdan

Kalemegdan Park
Via Knez Mihailova, den helt intetsägande turistgatan med i stort sett samma affärer som hemma, går vi norrut mot Kalemegdan Park. Gillar man att shoppa kan denna gata säkerligen vara värd att kolla in, men vi samlar på upplevelser och inte prylar. Vi köper en varsin öl i en kiosk och dricker den i solen i parken. Vi strosar runt borgområdet, men besöker inte själva fortet. Parken har ett suveränt läge med utsikt över de båda floderna Sava och Donau.
 
 
Kalemegdan Military museum
På området finns även ett militärmuseum, men vi nöjer oss med att titta på de pansarvagnar som stod uppställda i parken.

Lunchen intar vi på Le Moliére. Vi äter god pasta och risotto och dricker tre öl för 2345 RSD/180 SEK. Tyvärr får man fortfarande röka på de flesta restauranger, barer och uteställen i Belgrad. Kolla efter skylar med en överkryssad cigarett = rökning förbjuden. Märk dock att ställen med dessa skyltar är sällsynta. Oftast är det rökning tillåtet och så finns det en rökfri avdelning antingen längst in eller i källaren. Här prioriteras rökare framför icke rökare.

Skadarlija

De bohemiska kvarteren

 
 

Makalöst naturtrogna fasadmålningar

 
 
 
 

Färgglad restaurang

 
 

Katten och jag flyr röken till uteserveringen

Skadarlija, de bohemiska kvarteren, må vara turistigt och exploaterat, men vi gillar det stenhårt ändå. På sommaren bör det fullkomligen sjuda av liv här med alla uteserveringar, livemusik och glada turister. Redan nu går det att sitta utomhus under infravärmen vilket vi föredrar framför den rökiga inomhusmiljön. Då kan man samtidigt klappa utekatter!

Zemun

Office Pub längs med Zemunski Kej

Lördagen bjuder på sol och värme. Vi tar bussen från torget Zeleni Venac och åker över bron över Sava mot Zemun. Efter tio minuter hoppar vi av efter regeringspalatset och börjar vår promenad längs med Zemunski Kej. Strandpromenaden sträcker sig sex kilometer längs efter Donau och är ett skönt avbrott från storstaden och Gamla Stan.

Promenadpaus vid Donau

För att åka buss i Belgrad köper man ett plastkort i en kiosk som man tankar med pengar och sen drar i bussen. Precis som accesskortet hemma i Stockholm. 250 RSD kostar två biljetter som kan utnyttjas under 1,5 timme. Runt 10 kr för en enkelresa alltså.

Zemun

Zemun, som var en egen stad fram till 1934, är numera en av Belgrads mest pittoreska stadsdelar och en del av Novi Beograd, Nya Belgrad, som bebyggdes efter andra världskriget och som på senare år blivit stadens finansiella centrum. Med sitt vackra läge längs med Donaus strand och sina kullerstensgator är Zemun väl värt ett besök.

Barbed wire with a view
Gardos Tower

Uppe på Gardos Hill, en av de tre kullar som Zemun vilar på, finner vi en fantastisk utsikt över Zemun och Stari Grad på andra sidan floden. Vi går aldrig in i tornet Gardos Tower/Tower of Sibinjanin Janko/The Millennium Tower (kärt barn har många namn!), men det fungerar både som utsiktstorn och konstgalleri.

Zemun Market

Det är lördag och marknad i Zemun. En vindpinad gammal fiskegubbe vill promt visa oss dagens fångst, inte för att han vill sälja fisk utan bara för att vara trevlig och få prata en stund med oss turister. Hungern gör sig påmind och vi tar en varsin smaklös pljeskavica vid ett gatukök. Att hitta en restaurang visar sig vara svårt. Efteråt inser vi att alla caféer runt torget även serverar mat. Vi slår oss ner på en uteservering på torget i solen och tar en varsin öl. Av någon anledning som jag fortfarande försöker komma på beställer Pda in varsin honungssnaps. Den är inte god.

Alla dessa fina hus…

 
 
 
 
 

 
 

 

Stari Grad

 
Gamla Stan, Stari Grad, ligger på en kulle och sträcker sig från Donau i norr via Kalemegdan Fortress ner till Republic Square. Här finns mycket att upptäcka, vilket vi helst gör till fots. Staden är dock större än vi först tror, så det är mycket vi inte hinner se. En bra anledning till att åka tillbaka i och för sig! Trots att många hus är fula och grå mastodontbyggnader har staden en oemotståndlig charm som är svår att beskriva. Mycket har nog att göra med att Belgrad inte är en utpräglad turiststad och att det mesta faktiskt känns genuint. Sen är Belgradborna väldigt trevliga och hjälpsamma, tror inte jag träffat på mer gästvänliga människor faktiskt.
 
 
 
Zeleni Venac Market

Maten

 
Ottimo Ristorante
 
Vi är rätt ointresserade av mat och rätt dåliga på att hitta bra restauranger över lag när vi reser. Oftast blir vi ändå besvikna på ställen som rosats på ex. TripAdvisor. Vi hittar dock några ställen här i Belgrad som är värda att nämnas: Ottimo Ristorante, italiensk och gemytlig med väldigt god pasta.
 
Vi äter inte på Restoran Sunce, men beställer småflaskor med vitt vin, hänger med lokalbefolkningen och lyssnar på Stubovi Pop Kulture. Personalen är trevlig, vinet är gott och vi stannar uppe alldeles för länge! Men vem tittar på klockan när man har kul?!
 
Lorenzo & Kakalamba, bara namnet är ju fantastiskt och inredningen likaså! Maten är ok, vi äter en traditionell gryta som inte smakar så värst mycket, men atmosfären är underbar. Vi äter lunch här innan flyget hem, men en middag här på en lördagskväll är nog ännu trevligare. En soffa sydd av mjukdjursfår – say no more!
 
 
Lorenzo & Kakalamba
Riddaren i nöden…
 
Glad Påsk!

Sammanfattningsvis är Belgrad en stad som jag gärna besöker igen. Det ligger en otvungen atmosfär över staden, ett lugn och en generositet som saknas i t.ex. Stockholm där det mesta ska vara så hippt och ungt. Kanske man har en mer avslappnad inställning till tillvaron efter ett krig, ett sätt att se på livet som att det pågår nu – inte då och inte sen. Allt behöver inte vara rosenrött och skimrande, det kan vara grått och förfallet – bara hjärtat är med!

 
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ett svar på “Belgrad, Serbien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.