Rom, Italien

Den första morgonen i Rom genererar kärlek vid första ögonkastet. Vädret gör naturligtvis sitt till. Det är sena november, men jackan kan vara öppen. Vi strosar gata upp och gata ner och insuper den värme och den historia som är Rom. Man känner sig tillbakaslungad till Caesars tid och häftigast av allt är Colosseum. Hit måste vi återvända!
Santa Maria Maggiore
Amalfi Hotel låg precis vid kyrkan Santa Maria Maggiore. Med på resan var maskoten Vivianne som ses i förgrunden på denna bild. Vi har alltid med oss en resemaskot, men vet aldrig vad som kan hända på flygresan annars!

Rom Topp 5:

1. Colosseum
Colosseum aka The Flavian Amphitheater
Dröm dig tillbaks till gladiatorernas era! Fantasin får en ordentlig skjuts på vägen om du har sett några avsnitt av serien Spartacus innan. Andra tipsar om att man ska se Gladiator med Russell Crowe; detta är mer budgetvarianten, men innehåller minst lika mycket blod, ära, kärlek, muskler och svett.
Let the games begin!
Det finns många utställningar och mycket att läsa inne i Colosseum, så ta tid på er och stressa inte. Fundera över om Nero verkligen var tokig och brände ner Rom år 64, men undvik gärna att fotograferas tillsammans med en Butterix-gladiator med plastsvärd för några dyra euro. Pengarna i all ära, men skammen! The shame! La vergogna!
 
2. Forum Romanum
Basilica of Maxentius till vänster

Arch of Constantine

Området runt Colosseum är enormt

Bredvid Colosseum ligger det antika Roms centrum för politik, handel och religion. Börja längst bort med Palatino som ligger på höjden ovanför och strosa genom parkerna ner mot Forum Romanum. Man orkar inte läsa om varje ruin och informationen är ändå rätt knapphändig om man inte hyr en audioguide, men det är en härlig känsla att bara gå omkring och titta, känna, fundera. Men hur frestande och fina oliverna på träden än ser ut att vara, ät inte! Du får spotta frän, lila olivsaft i flera timmar efteråt…
3. Pantheon
Adress: Piazza della Rotunda
Huvudvridarmagiskt.
Man vet ju vad som komma skall eftersom man har en karta som man slaviskt följer, men ack vad awestruck man blir när Pantheon ”helt plötsligt” tornar upp sig bland uteserveringar och restauranger. Det bara ligger där helt inklämt och är urgammalt (120 e.Kr.) och mörkt och lite kusligt. Sen går man in i templet och det är ljust och vackert och i kupolen finns ett 9 m vidöppet hål rakt ut i rymden och man undrar hur blir det när det regnar? Magiskt.
4. Victor Emmanuell II monumentet
Il Vittoriano aka Skrivmaskinen.
Min absoluta favoritbyggnad alla kategorier är ändå detta enorma nationalmonument som man ser nästan vart man än befinner sig i Rom. Det byggdes 1885-1911 som en hyllning till det enade Italiens första kung, Victor Emmanuell II. Kontroversiellt för att man vid uppförandet förstörde en stor del av Capitoline Hill, antikens ruiner och medeltida kyrkor. Ogillas, men jag blir ändå helt hänförd av att det är så ont-i-ögonen-bländande marmorvitt och så totalt överdrivet i all sin svulstighet.
5. Trastevere
Lunch i Trastevere med husets kalla röda.
Ett besök på andra sidan Tibern till stadsdelen Trastevere får inte missas. Här är tempot lugnt, turisterna färre och atmosfären mer genuin. Strosa runt i några timmar, ta en kaffe på ett café, ett glas vin på ett annat och avsluta med lunch på en uteservering. Att husets röda serveras kallt pga att det förvaras i stora kärl nere i källaren är något man får vänja sig vid. Men lite märkligt är det allt, man är ju ändå i vinets förlovade land.
Om du hinner:
6. Janiculum Hill
Inte en av Roms berömda sju kullar
Har man gott om tid är en promenad över Tibern via ön Isola Tiberina till stadsdelen Trastevere ett måste. Leta er upp till Janiculum Hill från vilken man har en makalös utsikt över Rom. Det finns mycket att se längs vägen, bla Fontana dell’Acqua Paola, som var mycket finare än Fontana di Trevi.
7. Vatikanen/Peterskyrkan
Promenad till Vatikanen
Basilica di San Pietro
Jag blev faktiskt inte så överväldigad alls av Peterskyrkan. Eller snarare blev jag oerhört överväldigad inne i själva kyrkan, snurrig och lätt illamående av att försöka titta upp i taket och av alla människor och av det tunga mässandet från fromma (?) kardinaler. Jag ville mest ut i friska luften igen. Det var så stort och ogripbart på något sätt. Too much liksom. FÖR högt i tak… Jag som annars älskar just kyrkor som byggnad. Och detta ska ju vara kyrkornas kyrka. Vi försökte också ta oss till Sixtinska kapellet, det måste man ju bara se när man är i Rom, men vi gav upp på målsnöret. Kan inte rekommendera Vatikanmuséerna en gratissöndag…
 8. Area Sacra dell’Argentina
Finn ett fel
Bilden ovan gör inte Area Sacra dell’Argentina rättvisa. Det är inte ens en bild därifrån. Platsen är intressant därför att här finns Roms alla vildkatter. Det finns även ett katthem bland ruinerna. Är man kattälskare är detta ett coolt ställe. Annars kan man skippa det. (OBS! Killen på bilden har inget med texten att göra.)
Mat: Ett tips är att hitta en bar som serverar s.k. Aperitivos. Ät god buffémat och drick gott i flera timmar för en billig €!
Kunde ha varit utan: Fontana di Trevi, Spanska Trappan. Trist för turist helt enkelt.
Skulle hellre ha sett: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, läbbiga dödskallar. Much more my style! Men det får bli nästa gång!
Arrivederci!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.