Samos, Grekland

Den första morgonen i mysiga Kokkari på den vackra grekiska ön Samos överraskas vi av att värdinnan har hängt en påse med nybakt bröd på dörren. Här njuter vi en vecka i juli. Till på köpet bor vi på ett av de trevligaste hotellen någonsin. De ger presenter och skickar julkort till sina gäster!

Vi ankommer till byn Kokkari på Samos nordsida på kvällen efter en flygresa på 3 timmar och 15 minuter och en bussresa på 30 min från flygplatsen. Här på nordsidan blåser det alltid friskt och så är fallet även den vecka vi är här.
 Hotell Archangelos Village till höger
Hotell Archangelos Village som vi bor på består av små tvåvåningshus på rad på en bilfri tvärgata 60 meter upp från stranden. Hotellet ägs av en mamma och hennes dotter, Anna och Sissi, och de visar sig vara ytterst trevliga och gästvänliga liksom den övriga personalen.
Pyssligt med färska blommor och Ouzu på bordet
Hotellrummen är inte särskilt lyxiga, men ombonade och personliga. Rummet har en liten balkong mot den lugna gatan, två sängar med myggnät, en kokvrå, AC, wifi och kylskåp. På morgnarna hängs en påse med färskt bröd på dörrhandtaget, vilket är en ovanlig men välkommen service. Min recension av hotellet på Tripadvisor finns här.
Long Beach sedd från hotellet
Längs med stranden Long Beach som hotellet ligger vid löper en lång gata med små låga hotell på uppsidan och små restauranger med direkt strandläge på havssidan. Restaurangerna äter man gärna lunch på då man gratis får utnyttja solstolar och parasoll.
Garanterat bilfritt på morgonpromenaden
På morgnarna är gatan folk- och biltom. Stranden befolkas inte förrän framåt 10-11 tiden på förmiddagen, så det är aldrig något slagsmål om solstolarna. Klockan fem är stranden rätt öde då de flesta går hem till hotellet för att göra sig iordning inför middagen som med fördel intas nere på kajen i restauranghamnen.
Morgon på Long Beach
Efter kl 17 är stranden helt ledig
Stranden är lång och sluttande och består av klappersten vilket gör att man behöver badskor. När vi är här blåser det så hårt att vattnet blir grumligt och osnorklingsbart. Stranden är inte särskilt barnvänlig då det blir tvärdjupt direkt och vattnet är ganska kallt p.g.a. vågorna trots att det är i mitten av juli.
Restauranghamnen
Middagsdags
100% sjöläge på restaurangerna
Restauranghamnen ligger på fem minuters gångavstånd från hotellet och Long Beach. Här är det väldigt pittoreskt, lugnt och stämningsfullt. Restaurangerna och barerna ligger tätt längs med kajen. Maten är väldigt turistanpassad och ingen smaksensation, men drinkarna är goda, ölen är läskande och dryckerna serveras alltid med tilltugg som oliver, frukt och nötter.
Varmt bad i värmen
Hotellet har  ingen pool, men en uppvärmd jacuzzi på en takterrass med utsikt mot bergen bakom. Här är det sällan folk och vi har jacuzzin helt för oss själva.
 
10-15 minuters promenad bort ligger stranden Lemonakia. Här hyr vi två solstolar och parasoll för €6. Denna vik ligger mer skyddad och det är mindre vågor och klarare vatten här. Här finns duschar och toaletter samt en taverna med mycket god mat. Förutom att det finns stenar och klippor runt om viken, så är det här mest slät sandbotten och inte så mycket att snorkla på.
 
Tsamadou Beach, nakenstranden i bakgrunden
Ytterligare 5 minuter bort ligger stranden Tsamadou som nås via en brant trappa. Denna strand är betydligt större än de övriga och den östra delen är dessutom ett nakenbad. Vid parkeringen innan denna strand finns en restaurang på klipptoppen med fin utsikt över Kokkari och bukten och Samos stad i horisonten.
I början på restauranghamnen fanns en liten ministrand
Genom Kokkaris gränder med luftmadrass
Gäller att inte ta den sjunde vågen
Small Long Beach
Öster om restauranghamnen ligger Small Long Beach som bland annat nås via en kort och väldigt smal strandpromenad där man måste parera vågorna. Denna strand har inga solstolar att hyra, men ligger i lä och är väldigt vackert belägen. Vattnet är väldigt klart och viken är lite djupare än de andra.
God lunch, om man orkar upp för trapporna
Från stranden leder en trappa upp till en taverna. Här äter vi lunch och tittar på utsikten.
Fantasifulla kreationer
Städerskorna på vårt hotell lyckas med några riktigt fantasifulla vikningar av våra handdukar och använder sig av både våra kläder och frukt och grönsaker för att som här skapa en kvinna som vilar med en korg med tomater och rosmarin. Slutligen vill vi varna för en riktigt usel restaurang som har fått höga betyg på Tripadvisor och som vi därför ville prova. Restaurangen ligger mittemot hotell Archangelos Village ner mot stranden. Kortfattat så blev vi i stort sett hotade till livet av ägaren då vi klagade på maten. Läs vår recension av Meltemi här. Besök ej denna restaurang vad ni än gör! Allt som allt en väldigt avkopplande vistelse med få utsvävningar. Endast lata dagar vid stranden och drinkar i hamnen.
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.