Sofia, Bulgarien

Den första morgonen letar vi oss fram genom ett höstkrispigt Sofia till Alexander Nevskij-katedralen, hoppar på en buss och åker på en dagstur till Plovdiv genom ett dimmigt landskap i terrakottafärger. 

Sofia

Bulgariens huvudstad Sofia är en ypperlig stad att spendera den där höstweekenden ni längtat så efter till en något varmare del av Europa än det bistra och grå Norden. Det är billigt, det är promenadvänligt och det är avslappnat. Flyget med Ryan Air kostar endast 750 kr för två personer tur och retur. 

Alexander Nevskij-katedralen

Bor gör man gärna i så centralt som möjligt och vi bokar in oss fyra nätter på Les Fleurs Boutique Hotel mitt på gå- och shoppinggatan Vitosha Boulevard.

Gå- och shoppinggatan Vitosha Boulevard

Vi får hörnrummet högst upp och ser ut över taken mittemot från den lilla sittgruppen vid fönstret. Sängen är bred och bekväm, badrummet är stort och färgglatt, (fast vattnet i duschen lever sitt eget liv och börjar strila igen en halvtimme efter man har slutat duscha och stängt av kranen), och fönstren går från golv till tak. Hotellet är fyrstjärnigt och kostar 4.100 kr för fyra nätter.

Högst upp i hotell Les Fleurs Boutique Hotel

Det vi finner mest tilltalande med Sofia är att det egentligen inte finns något att se här. Det kan låta märkligt, men visst är det väl något visst med att bara kunna strosa omkring utan något egentligt mål eller något man bara måste hinna se. Fast det är klart, är man intresserad av kommunistisk arkitektur, finns det naturligtvis en hel del guldkorn utspridda i staden.

Sofias kulturhus eller rättare sagt kulturpalats (National Palace of Culture)

Nu är ju en av oss kartograf, så helt planlöst klarar vi aldrig av att gå omkring. Med kartan från hotellet (ny för varje år) i högsta hugg ser vi ut några områden som verkar intressanta. Tripadvisor litar vi inte så värst mycket på längre, det är märkligt vad många människor som tycker om rent ut sagt mediokra restauranger och platser. Istället läser vi bloggar och inlägg från lokalbefolkningen inför en resa för att få tips om matställen och vad som är sevärt. En byggnad som är sevärd är den mäktiga Alexander Nevskij-katedralen, en av världens största ortodoxa kyrkor. En av oss älskar kyrkor (som byggnad, inte som religiös symbol), så ett besök i denna kyrka är självklar. En fin utsikt över den får man från takbaren på Sense Hotel.

Utsikt över katedralen från Sense Hotel

 I östra Sofia finns en gigantisk park, Borisova Gradina, men vi besöker bara ett litet hörn av denna gröna oas.

The Lake with Lilies och monumentet Bratska Mogila

Runt omkring i staden finns ett antal mineralvattenkällor dit lokalbefolkningen kan gå och fylla på sina vattenflaskor helt gratis. Ur miljösynpunkt helt genialiskt.

Mineralvatten mitt i stan

En av spårvagnslinjerna går till stadsdelen Ivan Vazov. Pda frågar en främling på stan var han bor och vi bestämmer oss för att åka dit och kolla för att få en känsla för det vardagliga livet. Det visar sig vara ett trevligt område med en helt fantastisk grönsaksmarknad med de största och mest färgsprakande grönsaker vi någonsin sett.

Grönsaksmarknad i Ivan Vazov

Sofia har en hel del intressant gatukonst som smyckar väggarna. 

Cool fasad

Den fantastiska räven

När man promenerar mycket blir man ju lite törstig. Sofia har mängder av trevliga uteserveringar där man kan svalka strupen med allehanda drycker. Vid tunnelbanestationen Serdika finns ett stort område med arkeologiska utgrävningar med fynd och ruiner från det romerska riket.

Utgrävningar mitt i stan

Stadskärnan består mest av lägre och äldre bebyggelse, men en kort bit utanför centrum finns höghus och stora köpcentrum.

Zona B-5

Plovdiv

Hemifrån bokar vi en dagstur till Plovdiv och Koprivshtitsa med Traventuria vilket visar sig vara en lyckträff. I en minibuss med ett dussin andra turister åker vi österut genom ett plusfemgradigt, soligt och magiskt höstlandskap . Vi åker i en gigantisk morgondimmig dalgång med berg på sidor med snö på topparna.

Magiskt höstlandskap

Två timmar senare åker vi över floden Marisa och är framme i Bulgariens näst största stad, Plovdiv. Där börjar vi med en guidad tur på en och en halv timme.

Peshehoden Most

Turen börjar i gamla stan bland färgstarka hus i annorlunda arkitektur, bland kullerstensgator och lummiga innergårdar. Vår guide tar oss till historiskt intressanta hus i sakta mak och solen börjar värma rejält.

Balabanov House

Plovdivs gamla stad ligger på tre av stadens kullar: Nebet Tepe, Dzhambaz Tepe and Taksim Tepe. Den innefattar historiska lämningar från antiken, byggnader från medeltiden och arkitektur från det ottomanska styret.

Gamla Stan

Utsikt från Nebet Hill

En nyare del av Plovdiv

Katternas stad

Lamartine/Mavridi House

Plovdiv Roman theatre

Utsikt från romerska teatern

Roman Stadium

Ett besök till Plovdiv kan vi verkligen rekommendera. Det är en otroligt trevlig och intressant stad och Gamla Stan ska man absolut inte missa om man besöker Sofia om så bara över en helg. Man behöver inte boka en guidad tur, det går bussar och tåg hit och man kan strosa runt utan guidning och ta det i sin egen takt.

Minaret, Dzhumaya Mosque

Koprivshtitza

Några mil bort ligger tungvrickarstaden Koprivshtitza. Om Plovdiv är ett måste, så är Koprivshtitza det inte. Det är en museistad och husen är vackra att titta på och vi får även gå in i flera av dem, men det blir lite mycket museum för vår smak. Det känns inte ett dugg levande. Kanske det beror på att turistsäsongen är över, att de flesta restauranger har stängt och hela staden är tömd på folk, men vi har en känsla av att det skulle kännas än mer oäkta under högsäsong. Vi behöver lite mer känsla för att det ska vara levande och intressant, nu känns det mest som att vi är på skolresa.

Torget i museistaden

Kalacheviatbron

Efter fyra dagar lämnar vi Sofia med en känsla av att vi kanske missade ett par intressanta saker ändå genom att bara ta dagen som den kommer, men i det stora hela är vi mycket nöjda med resan. Vi skulle ha besökt museet för socialistisk konst, men det rann ut i sanden. Vi tipsar om att resa hit på senvåren eller senhösten. Sofia är en väldigt plånboksvänlig stad, men det skulle inte skada om personer inom vissa serviceyrken gick en charmkurs eller två. Sofia får tre stjärnor av fem, Koprivshtitza får två stjärnor av fem och Plovdiv får fyra stjärnor av fem!

Aurubis Bulgaria i Pirdop producerar koppar och svavelsyra. Idylliskt.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.