Resa runt i USA utan att nudda rött?

Trump har nu medgivit att Biden vann presidentvalet 2020, men enbart på grund av att valet var riggat. Aldrig förr har en amerikansk president agerat på ett sådant sätt, varken före, under eller efter ett val. Eller som sittande president för den delen. Det är värre än den svartaste komedi. Men så är det liksom på riktigt. Våra något skamfilade moraliska resehjärnhalvor börjar nu ändå mala: kan man resa runt i USA utan att nudda rött?

Vi har aldrig varit till USA!

Ibland känns det som att vi är de enda som inte varit i USA än. Visst finns det mycket som lockar. Samtidigt har det känts viktigare att åka till länder där utvecklingen går snabbt och riskerar att förändra landet till oigenkännlighet. Som Kina t.ex. – dit åkte vi ju ändå lite för sent. Eller så har vi passat på att göra lite äventyrligare resor, som Madagaskar, Indien, Patagonien. Vi tänker ju att USA, det kommer ju inte hinna förändras så mycket. Och så är det ju superlätt att resa runt där. Även när man blir äldre. Så det hinns ju med. Det närmaste vi varit USA är Jamaica och Mexiko.

Jamaica 2014
Mexiko 2010

Varför har vi inte varit till USA än?

2016 kom så det amerikanska valet där majoriteten valde Donald Trump till landets 45:e president. Det man aldrig trodde skulle kunna hända. Då bestämde vi oss för att aldrig resa till USA så länge som han satt vid makten. Det kan tyckas vara godtyckligt och den värsta sortens dubbelmoral. Vi som åker till Turkiet, Kina och Ryssland. Där tyranner styr. Där demokratin är lika med noll och folkmord, rasism och homofobi är vardagsmat.

Nej, våra resval följer ingen röd moralisk tråd. Men vi har heller aldrig framställt oss själva som några rättrådiga resenärer. Vi reser baserat på en känsla som vi känner just då. Och i 4 års tid har vi undrat hur det är fatt med en befolkning som använder sin demokratiska röst till att välja fram en president som Trump? Vi kände helt enkelt att har vi väntat så länge med att åka till USA kan vi minsann vänta och se i 4 år till!

Ryssland 2018

Men nu kanske vi kan åka till USA - bara pandemin blåser över!

Nu är vi här: 4 år senare – och Trump är snart historia! Och vilken historia sen! Det är i sanning ett sjukt spektakel att denna misogyna översittare valts till president i en av världens största demokratier. Det är vår subjektiva uppfattning. Men nu då? Visserligen har Biden vunnit och kommer tillträda presidentposten under 2021. Trots det är det ju väldigt stora delar av USA som fortfarande är Trumpland. Det lyser rött på väldigt många ställen på kartan.

Källa: svt.se/datajournalistik/opinionslaget-i-usa/

Vart kan vi tänka oss att åka i USA då?

Men som tur är består ju USA av ett stort antal stater som skiljer sig en del åt. Både rent naturmässigt och kulturellt, men förstås även politiskt. Ska vi leka med tanken att vi bara tillåter oss själva att åka till stater där Biden fått flest röster? De blå staterna. Ja, då ligger ju New York bra till. Och Californien. Klassikerna. Visst, varför inte – kanske kan vara bra att börja med. Amtraks Pacific Surfliner ska ju vara en spektakulär tågresa! Även ökenstaterna Nevada, Arizona och New Mexiko är blå. Nu börjar vi snacka! New Mexiko har varit en dröm ända sedan Breaking Bad erövrade serievärlden. En roadtrip i ökenstaterna – ja, tack! Har ni förresten sett 127 hours? Den utspelar sig förvisso i Utah (ajabaja, Trumpland!), är verklighetsbaserad och man kanske inte blir så där värst sugen på att åka till någon som helst avlägsen nationalpark i en ökenstat efter att ha sett den filmen. Men ändå.

New Mexico. Bild av Kei Rothblack från Pixabay

Chicago kan vi också åka till. Vilken tur! Härifrån avgår nämligen två tåglinjer vi hemskt gärna vill åka: Empire Builder som går till Seattle och California Zephyr som har slutstation San Fransisco. Det är nu det börjar bli kruxigt. Både Empire Builders och Californa Zephyrs rutter går genom 7 stater, varav 4 ”tillhör” Biden och 3 Trump. Hur gör man då? Jo, man kanske helt finurligt ändå kan göra båda tågresorna eftersom Biden ändå ”vinner” med 4 stater mot 3? Eller 8 mot 6 om man så vill. Ja, vi ”riggar” vår rutt till vår fördel såklart!

The California Zephyr, källa: media.amtrak.com/media-images

De riktigt trixiga staterna

Hittills har vi kunnat ducka hyfsat bra för våra egna regler. Men nu vet vi inte längre. Ni kanske ser att vi ändå har en röd tråd baserad på att åka tåg i USA. Rutten New York-Chicago-Seattle och/eller San Fransisco fungerar ju fint. Och att åka tåg längs med kusten i Kalifornien. Men sedan kommer det röda bältet som inleds med Texas och fortsätter djupt in i den amerikanska södern. The Sunset Limited  blir ju stört omöjlig att åka där den sträcker sig från Los Angeles via Arizona och New Mexico och sen vidare in i Texas med slutstation New Orleans. Den amerikanska södern är dock vårt ultimata drömmål sedan många år! Länge har vi pratat om att när vi åker till USA för första gången är det hit vi ska åka. Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, South Carolina. Sumpmarker, krokodiler, gumbo, tuggtobak, dallrande hetta och inbördeskrigshistoria. I fotspåren av Borta med vinden. Eller Nord och Syd. Eller varför inte True Blood!

The bayou, Louisiana. Bild av RENE RAUSCHENBERGER från Pixabay

Resa runt i USA utan att nudda rött?

Och förutom att vi måste försaka södern, nu åker ju Florida käpprakt åt skogen också! Bila ner till Key West, ska det behöva stanna vid bara en dröm alltså? Har jag sett alla säsonger av Bloodline förgäves? Jag som verkligen ville smaka en Key Lime Pie på plats liksom. Är det nu vi ska förkasta vår ”resa runt i USA utan att nudda rött”-rutt? Och sedan ställa oss i skamvrån ett tag? Nja, nu är det ju kanske en gång så att förnuft och känsla inte alltid går hand i hand. Snarare tvärtom. Och som sagt – vi reser väldigt styrt av känsla.

Vår känsla just nu är att USA är ett sådant mångfasetterat land som vi inte vill ignorera längre. Vi kanske ska bortse från politiken helt enkelt. Det kanske blir USA inom de närmsta 4 åren ändå. Man måste ju passa på, för man vet ju aldrig vem som kommer sen! Efter Joe Biden. Jag menar, länge trodde man ju att måttet var lite rågat när Reagan blev president. Jojo. Det var tider det!

Bild av Ronile från Pixabay

Så ponera att vi reser till USA. Vilket ska bli vårt första resmål?

Andra som skrivit om detta med att resa känslobaserat och till Trumps USA är 4000mil och Halloj Världen.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

6 Svar på “Resa runt i USA utan att nudda rött?”

 1. Hehe, gillar att ni känner att ni måste förklara (utförligt) varför ni inte varit till USA. Det är ju sant att USA väldigt mycket står kvar oförändrat och därför inte är lika bråttom som många andra destinationer. För mig ar det nog i stället att dess lätthet gjorde att jag startade mitt resande där. Som en inkörsport till tyngre grejer liksom… 🙂

  Håller med om att man inte alls måste vara konsekvent i sitt resande. ”Vill inte” är alltid argument nog! 🙂
  Tänker att 90% av det man vill besöka i USA är blått. Det är väl Utah då som har ett gäng fina nationalparker.

  1. Ja, men lite så blir det ju att man måste ”förklara” varför man valt att åka till Kina och Ryssland före USA. USA kvalar i mångas ögon inte riktigt in som skurkstat, även om det förstås kan debatteras. 😉 Förstår också att man kan starta sitt resande i USA, lätthet, tillgänglighet, språket etc. Samma kriterier som gjorde att vi valde att resa dit lite senare än alla andra. 🙂 Men ja, nu vill ju dit och det verkligen kliar i planerings- och bokningsnerven! Corona – be gone!

 2. Vi hade en USA resa inplanerad under 2020, som vi flyttade till 2021… men nu har man ju ingen aning 😛

  Jag har bara varit en gång i USA, en helg i Washington. Japp, vi flög dit över en helg för att gå på ett bröllop, men vi missade 24 timmar pga flygförseningar då vi fastnade i Amsterdam. Så vi var egentligen bara där i lite mer än 28 timmar totalt, allt är en dimma pga jetlag och flygkaos, så jag vet inte riktigt om den resan räknas 😀

  1. Nej, nu vet man verkligen inte när man kan åka nästa gång. Det var lång resa för en helg och surt att blir försenad dessutom! Förstår att allt inte var kristallklart i huvudet. 🙂 Hoppas ni får till en resa nästa år!

 3. Jag råder er att se bortom politiken. Snart uppdagas det väl att Biden inte heller har rent mjöl i påsen. Vad gör ni då?

  1. Jo, vårt liv blir ju lite lättare då. Vi är dessutom för nyfikna av oss. Man vill ju se allt. Nästan i alla fall. Mjo, Biden går det ju rykten om också förstås. Men det är ju lite som med SD. Numera är man ju ok med att folk röstar på i stort sett vilket parti som helst, bara inte SD. Man får välja mellan dåligt och mindre dåligt. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.